nieuws

Dubbelwandige magneetfilter op maat van de klant

Technologie & Techniek

Dubbelwandige magneetfilter op maat van de klant

Dubbelwandige magneetfilters van Goudsmit Magnetics verwijderen kleine ijzer deeltjes vanaf 30 micrometer uit vloeibare chocolade. Voor een aantal klanten vonden aanpassingen in het ontwerp plaats: een extra wand, een speciale sluiting en een extra ingebouwde zeef. 

Warm stromend water door de buitenwand van de dubbelwandige magneetfilter zorgt er voor dat de chocolade vloeibaar blijft. De maximale werk- c.q. producttemperatuur is 140°C. De in de kern aanwezige, krachtige Neodymium-IJzer-Borium magneetstaven met een fluxdichtheid van 10.700 Gauss vangen de in het product aanwezige ijzerdeeltjes (vanaf 30 micrometer) en voorkomen op die manier verontreinigingen in het eindproduct. Het filter is gemakkelijk te implementeren in een bestaande drukleiding van 10 tot 15 bar.

Extra wand

Op verzoek van klanten zijn door Goudsmit Magnetics een paar aanpassingen doorgevoerd. Zo is de bestaande dubbelwandige magneetfilter voorzien van extra wand. Dit zorgt voor een ruimte met lucht tussen de kern waardoor de chocolade of de massa stroomt en het gedeelte waar het warme water doorheen stroomt en voorkomt het probleem dat er water in de chocolade terecht kan komen waardoor een hele batch verloren gaat. 

Speciale sluiting

Ook bevat deze uitvoering een extra beveiliging in de vorm van een speciale sluiting op het deksel wat ervoor zorgt dat het deksel onder druk niet zonder gereedschap geopend kan worden en waardoor reiniging in het productkanaal plaatsvindt. Daarnaast heeft de ontwerper een speciaal aansluitpunt aangebracht wat ervoor zorgt dat de gebruiker een druksensor kan plaatsen waarmee regelmatige drukmetingen plaatsvinden.

Geïntegreerde zeef

Het ontwerp van het magneetfilter is onlangs op verzoek langs aangepast met een extra zeef die onregelmatigheden zoals papier, kunststof deeltjes of steentjes uit het product filtert. Deze zeef is normaal gesproken een aparte unit die vóór het magneetfilter in het productieproces wordt gemonteerd. In het aangepaste ontwerp is dit samengevoegd met het dubbelwandig magneetfilter; dit bespaart handelingen, kosten, tijd én warmteverlies. Bijkomend voordeel: Zowel magneetstaven als zeef zijn in één handeling te reinigen.

 

Reageer op dit artikel