nieuws

Brits onderzoeksnetwerk kijkt hoe IoT-technologie de voedselketen kan verbeteren

Technologie & Techniek

Brits onderzoeksnetwerk kijkt hoe IoT-technologie de voedselketen kan verbeteren

De University of Lincoln heeft samen met enkele andere universiteiten Internet of Food Things Netwerk Plus opgericht. Met dit project willen zij onderzoeken hoe IoT met innovaties de voedingsindustrie en de voedselketen kan verbeteren.

Het netwerk wil data, wetenschappers, chemici en economen samenbrengen om te onderzoeken hoe opkomende technologieën, data-analyse en kunstmatige intelligentie bij kunnen dragen aan de digitalisering van de Britse voedselvoorzieningsketen. Het onderzoek richt zich op verschillende delen van de voedselketen. Zo wordt er gekeken naar datagestuurde supermarktkoelsystemen en verbeteringen voor voedseltraceringssystemen, maar ook naar ‘slimme’ koelkasten en kooktoestellen die bijdragen aan een gezondere leefstijl.

Traceerbaarheid voedselketen

Verder gaat het netwerk de traceerbaarheid van voedsel onderzoeken en kijken hoe kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om waarde te halen uit de grote hoeveelheid data die aanwezig is in de voedselketen. Op die manier kan de efficiëntie worden verbeterd en voedselverspilling worden verminderd.

Interdisciplinair

Professor Simon Pearson, directeur van het Lincoln Institute voor Agri-food Technology (LIAT) van de Universiteit van Lincoln: “De voedselvoorzieningsketen werkt tegen een achtergrond van een steeds competitievere omgeving. Het is nog nooit zo belangrijk geweest dat we manieren vinden om efficiënter te werken en geld te besparen voor producenten, fabrikanten, retailers en consumenten. Het netwerk wordt opgezet om zich specifiek bezig te houden met de hele voedsel- en digitale innovatieketen. Het zal de impact vergroten door interdisciplinaire bijdragen van deskundigen in de voedingswetenschap en –technologie.”

Naast academici zullen ook branchespecialisten als Siemens en supermarktketen Tesco bij het project worden betrokken. Ook leveren regelgevende instanties als het Food Standards Agency input. Het project wordt gefinancierd met een bijdrage van 1,3 miljoen euro van de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) en zal lopen tot mei 2021.   

Engineering in Food & Beverage

Wordt voedsel veiliger van data? Industrie 4.0, Internet of Things, Big Data – termen die al een aantal jaren de ronde doen. In de voedingsmiddelenindustrie en zeker ook in de machinebouw. Hoe zorgen machinebouwer en F&B-producent dat zij veilig het maximale uit hun eigen en gecombineerde kennis en data halen?

Gegevens verzamelen is één, data delen en tot de juiste beslissingen komen op basis van deze data is een heel ander verhaal. Dit onderwerp en nog veel meer komt aan bod tijdens de tweede editie van Engineering in Food&Beverage op 10 oktober in De Fabrique in Utrecht.

Reageer op dit artikel