nieuws

Processed Foods: een vloek of een zegen?

Technologie & Techniek

Processed Foods: een vloek of een zegen?

Recent toonde de Vlaamse voedingsdriehoek aan dat ultrabewerkte voedingsmiddelen, zoals beschreven door de NOVA-classificatie, zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Maar is dat wel zo? Professor Frank Devlieghere (UGent) gaat hier dieper op in tijdens zijn presentatie – op 5 september – tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood in Kortrijk Xpo.

Omdat de NOVA-definitie van (ultra) bewerkte voedingsmiddelen voornamelijk gebaseerd is op de complexiteit van het product en niet zozeer op de mate van bewerking, kan het zijn dat de consument als gevolg van deze aanbeveling bewerkte voedingsmiddelen, zoals gedefinieerd vanuit een technologisch oogpunt, vermijdt.

Positief en negatief

Frank Devlieghere, hoofd van de vakgroep voedselveiligheid en voedselkwaliteit UGent, zal op 5 september tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood in Kortrijk Xpo allereerst de doelstellingen van de voedselbewerking toelichten. Processed Foods: een vloek of een zegen? Voorbeelden zullen zowel de negatieve als de positieve invloed die voedselbewerking op de voedingswaarde van voedingsmiddelen verduidelijken.

Nieuwe Vlaamse voedingsdriehoek

Volgens de nieuwe Vlaamse voedingsdriehoek zouden ultrabewerkte producten vermeden moeten worden. Volgens Frank Devlieghere wordt nagedacht over de mogelijke gevolgen van de aanbeveling om ultrabewerkt voedsel te vermijden en er worden alternatieve acties voorgesteld om de voedingskwaliteit van voedingsproducten te verbeteren.

 

Reageer op dit artikel