nieuws

Z-Conveyor voor explosieveilig transport

Technologie & Techniek

Z-Conveyor voor explosieveilig transport

Eén van de grootste bierbrouwers ter wereld investeert volop in Algerije waar de bierconsumptie jaarlijks met 10% stijgt. De recent verworven brouwerij bij Algiers werd voorzien van een compleet nieuwe silo-installatie. Poeth Solids Processing leverde de ATEX-veilige Z-Conveyor die de grootste en hoogste ter wereld zou zijn.

Met de explosieveilige installatie van Poeth Solids Processing wordt elk uur 30 ton malt en gerst tot maar liefst 30 meter hoogte getransporteerd. Met de investering in de ATEXveilige Z-Conveyor (foto) voorkomt de brouwer kostbare investeringen in explosiebeveiliging. De Z-Conveyor is bovendien energiezuinig en vermijdt productbreuk bij malt en gerst.

Goedkoper alternatief voor bekerelevatoren

Bekerelevatoren bewijzen hun dienst als producten verticaal moeten worden getransporteerd. De kosten voor het explosieveilig maken van bekertransportsystemen zijn echter tot wel drie maal hoger dan het transportsysteem zelf, aldus de leverancier. Daarom ontwikkelde Poeth Solids Processing de nieuwe ATEX veilige Z-Conveyor voor het transport van explosiegevoelige, droge stoffen.

Explosiegevaar uitgesloten

Omdat de Z-Conveyor uitstekend functioneert bij snelheden ruim onder de 1 m/s, zijn risico’s op explosiegevaar uitgesloten. Met de nieuwe Z-Conveyor kunnen droge stoffen met een hoge capaciteit (5 m3 tot 220 m3 per uur) horizontaal, diagonaal en verticaal tot grote hoogtes worden getransporteerd.

Turn-key project

Poeth Solids Processing leverde de Z-Conveyor bij Algiers als onderdeel van haar complete turn-key project. Naast het transportsysteem leverde Poeth bijvoorbeeld ook het silogebouw met een opslagcapaciteit van 5700 m³, de Sea Container Tilting Unit, inline wegers, reinigingssystemen, vonk detectie en de elektronische besturing en bekabeling. De extern aangewezen instelling voor de ATEX certificering beoordeelde de explosieveiligheid in Algiers met een “scorecard 4 – very good”. Binnenkort bouwt Poeth vergelijkbare installaties voor dezelfde brouwer in Nigeria en Cambodja.

 

Reageer op dit artikel