nieuws

Fabriek Palsgaard in Nederland is CO2-neutraal

Technologie & Techniek

Fabriek Palsgaard in Nederland is CO2-neutraal

Ingrediëntenleverancier Palsgaard heeft de Nederlandse fabriek geheel CO2-neutraal gemaakt door de installatie van 840 zonnepanelen. De producent van emulgatoren wil dat in 2020 al zijn fabrieken CO2-neutraal produceren.

De fabriek in Nederland draaide sinds de start van het jaar op energie van hernieuwbare grondstoffen. Met de zonnepanelen is de behoefte aan een externe bron van elektriciteit nog verder gereduceerd.

 

Biogas en windenergie

De emulgatorproducent is vanaf 2010 bezig met het reduceren van de footprint. Warmteterugwinning, isolatietechnieken, biogas en hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie zijn enkele van de technieken die het bedrijf heeft geïntroduceerd. De fabriek in Denemarken heeft een eigen centrale verwarming die stro gebruikt als brandstof. De Deense fabriek was in 2015 al CO2-neutraal. De fabriek in Mexico bereikte deze status vorig jaar.

 

Voorbeeld

Mar Holkers, plantmanager van Palsgaard Nederland hoopt dat ze met deze mijlpaal een voorbeeld zijn voor andere ingrediëntenleveranciers. “Omschakelen naar energie van hernieuwbare bronnen is goedkoper op de langere termijn. Bovendien past het bij de verwachting van consumenten dat de ingrediënten in hun favoriete producten duurzaam worden geproduceerd.”

Palsgaard focust nu op de fabrieken in Maleisië en Brazilië die eind 2020 ook CO2-neutraal moeten draaien.

Reageer op dit artikel