nieuws

Zelfsmerende lagers resulteren in forse besparing 

Technologie & Techniek

Zelfsmerende lagers resulteren in forse besparing 

De nieuwe zelfsmerende lagereenheden van NSK realiseren bij een Britse fabrikant van tortilla wraps een stijging van de levensduur van de zes weken tot meer dan een jaar. Dit resulteert in een kostenbesparing van 54.000 euro per jaar.

De deegmachine van de tortilla wrap-fabriek in Groot-Brittannië beschikt in totaal over 42 walsen. In het verleden werden deze ondersteund door twee pillow block lagers met een enkele lipafdichting en een vergrendeling met stelschroeven. De rotatiesnelheid bedraagt ongeveer 120-rpm. Een riem drijft de rollen aan die de tortillavellen transporteren op een kwalitatieve manier. De tortilla wraps worden aan het uiteinde van de band overgezet naar de band eronder die zich in de tegenovergestelde richting beweegt. Dit wordt herhaald totdat ze in de oven terechtkomen om ze te bakken.

Transportbanden

Transportbanden voor deeg werken onder moeilijke omstandigheden, waarbij ze worden blootgesteld aan meelstofdeeltjes en metaalresten als gevolg van ketting- en kettingwielslijtage.

De twee gemonteerde lagereenheden en een schacht met een diameter van 35 mm moesten ongeveer om de zes weken vervangen worden. De lagers waren vaak onherstelbaar beschadigd als gevolg van zware vervuiling en schade door kruip ter hoogte van de boring, terwijl de roller moest vervangen worden. Elke faling leidde tot een aanzienlijk aantal manuren om de vervanging uit te voeren en tot een machinestilstand die op zijn beurt tot kostbare productieverliezen leidt.

Zelfsmerende lagereenheden

Sinds de introductie van de zelfsmerende Self-Lube Triple-Lip Sealed Units van NSK zijn gedurende een periode van 12 maanden geen storingen meer vastgesteld. Deze lagerunits zijn voorzien van een drievoudige lip uit nitrilrubber die in een beschermingslaag uit staal is geperst. Door de afdichting wordt een langere levensduur van de lagers bereikt. Bovendien hebben de lagereenheden ook verlengde nasmeerintervallen, die op hun beurt de onderhoudskosten sterk verminderen en de productiviteit van machines en apparatuur verhogen. In totaal wordt de jaarlijkse besparing bij de tortilla wrap fabrikant berekend op 54.665 euro. 

 

Reageer op dit artikel