nieuws

Vleesindustrie floreert wereldwijd

Technologie & Techniek

Vleesindustrie floreert wereldwijd

In 2017 steeg de internationale vraag naar vleesverwerkende machines uit Duitsland – iets hoger (+0,2%) dan het jaar ervoor – tot 1,9 miljard euro. Zo bleek uit de cijfers van Beatrix Fraese van VDMA bij de presentatie van de IFFA, de grootste beurs voor de vleesindustrie. Europa is met 46% de grootste afzetmarkt. In 2022 zal wereldwijd 260 miljoen ton vers vlees verkocht worden.

Binnen 10 jaar is de Duitse machinehandel volgens cijfers van de VDMA, de Duitse vereniging van voedings- en verpakkingsmachines, met niet minder dan 30% gestegen. Geen enkele andere deelbranche heeft, volgens Beatrix Frease, adviseur afdeling vleesverwerkende machines, een even dynamische ontwikkeling doorgemaakt. Europa staat op de eerste plaats met een aandeel van 46% van de Duitse exportmarkt. Daarna volgen Azië (18%), VS (16%), Latijns-Amerika (10%), Afrika en Midden-Oosten (7%) en Australië (3%).

Overige machines en producten

Bovenop de Duitse omzet van vleesverwerkende machines komt nog extra – naar schatting – 1 miljard euro omzet in verpakkingsmachines, automatisering, transport en andere componenten voor de vleesindustrie. Investeringen in lokaal aangeschafte machines en andere benodigdheden komen nog bovenop deze cijfers.

Positieve vooruitzichten

De vooruitzichten zijn volgens VDMA positief: de wereldbevolking neemt toe, de uitgaven voor voedingsmiddelen stijgen en met name in opkomende economieën, waar een inhaalslag plaatsvindt. Cijfers van het Britse marktonderzoekbureau Euromonitor International bevestigen de inschattingen. Voor de categorie “Fresh Meat” zal de markt tegen 2022 met 10% stijgen tot 260 miljoen ton. Investeringen in de productiecapaciteit liggen voor de hand. In de meeste landen kan volgens VDMA het lokale aanbod aan technologieën de vraag niet afdekken, zodat machines en installaties internationaal aangekocht moeten worden.

70e editie IFFA

De 70e editie van IFFA vindt plaats van 4-9 mei in Frankfurt am Main (Duitsland): meer dan 1.000 exposanten uit 50 landen op 120.000 vierkante meter. In 2016 bedroeg het aantal bezoekers 62.440, waarvan tweederde uit het buitenland. Een nieuwe hal 12 zorgt er voor dat de bezoeker letterlijk rond kan lopen van hal 8 tot hal 9.

Reageer op dit artikel