nieuws

ILVO, HOGENT en TRIAS begeleiden aardappelcoöperatie in Peru

Technologie & Techniek

ILVO, HOGENT en TRIAS begeleiden aardappelcoöperatie in Peru

ILVO, HOGENT en TRIAS begeleiden een lokale Peruaanse landbouwcoöperatie en universiteit bij het optimaliseren van de semi-industriële productie van hun traditionele tunta’s – witte gevriesdroogde aardappelen die een belangrijke plaats innemen in het dagelijkse dieet van de lokale bevolking.

Peru is een van de grootste aardappelproducerende landen ter wereld. Door de klimaatverandering zijn de aardappelboeren in Kishuara genoodzaakt de productie te verhuizen van de plateau’s in het Andesgebergte naar een kleine tunta-fabriek. Maar de eindkwaliteit van deze nieuwe tunta’s evenaart voorlopig niet die van de traditionele. 

Financieringsprogramma

ILVO en HOGENT bieden tijdens het 2 jaar durende Noord-Zuid VLIRUOS project OPTITUNTA hun expertise aan om de knelpunten in het productieproces op te lossen. Ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie TRIAS faciliteert. VLIRUOS is een financieringsprogramma voor samenwerking tussen Vlaamse kennisinstellingen en projecten in het Zuiden met als doel innovatieve oplossingen te formuleren voor globale en lokale uitdagingen.

Twee jaar lang gaan de partners samenwerken om productieproces in de fabriek op punt te stellen én tegelijk de studenten en professoren van UNAJMA met de nodige kennis te voeden zodat zij nadien een adviserende rol kunnen opnemen voor de lokale boeren. Dit alles moet leiden tot een gevriesdroogde aardappel van topkwaliteit die jaarrond geproduceerd kan worden, ook tijdens het regenseizoen.

Productieproces bestudeerd

Marianne De Meerleer, HOGENT: ‘Door voor de kick-off naar Peru te reizen, konden we als Belgische onderzoekers het productieproces in de tunta-fabriek beter bestuderen en de grootste knelpunten identificeren.’ Verder hebben de partners een concreet actieplan uitgestippeld en de nodige afspraken gemaakt, zodat alle neuzen de komende 2 jaar in dezelfde richting staan.

 

Reageer op dit artikel