nieuws

Eén van de grootste Europese investeringen van Danone (+video)

Technologie & Techniek

Eén van de grootste Europese investeringen van Danone (+video)

De nieuwe Nutricia fabriek van Danone in Cuijk, Nederland produceert gespecialiseerde babyvoeding voor baby’s met specifieke voedingsbehoeften, naast gewone babyvoeding. De investering van €240 miljoen is één van de grootste in Danone’s Europese productienetwerk in de afgelopen tien jaar. 

De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek vervangt de oudere fabriek in Cuijk, die het bedrijf geleidelijk zal uitfaseren. De nieuwe fabriek gebruikt geavanceerde duurzaamheidstechnologie gecombineerd met efficiënte productieprocessen om te zorgen dat het verbruik van water en energie alsmede CO2-uitstoot tot een minimum beperkt worden. Ook Nutricia’s babyvoeding die op de Belgische markt verkrijgbaar is, wordt in Cuijk geproduceerd.

Productiecapaciteit verdubbeld

Als de fabriek volledig operationeel is, is de productiecapaciteit verdubbeld ten opzichte van de oude fabriek. En toch wordt in het productieproces van de nieuwe fabriek 60% minder water en 25% minder energie verbruikt en wordt er 50% minder CO2 uitgestoten. Om de CO2 voetafdruk nog verder te verminderen maakt Nutricia Cuijk gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit.

Op volledige capaciteit kan de Nutricia Cuijk fabriek meer dan 600 verschillende producten – inclusief de bekende merken Aptamil en Nutrilon – produceren voor baby’s in meer dan 90 landen om zo meer dan 3.5 miljoen baby’s per dag te voeden.

West-Europese ingrediënten

Danone wil haar CO2 voetafdruk ook in breder opzicht verminderen. Daarom gebruikt Nutricia Cuijk exclusief zuivel ingrediënten uit West-Europa – de regio met de laagste CO2-uitstoot van zuivelproductie ter wereld. Nutricia Cuijk omarmt verder de principes van de circulaire economie: 100% van het fabrieksafval wordt verzameld voor hergebruik, inclusief al het verpakkingsafval.

‘One Planet. One Health’

“Bij Danone geloven we dat de gezondheid van mens en planeet nauw met elkaar verbonden zijn, zoals verwoord in onze visie ‘One Planet. One Health’. Onze nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is een belangrijke investering die bijdraagt aan het waarmaken van die visie. In deze fabriek maken we voeding voor kwetsbare baby’s; maar doen we er ook alles aan om een gezonde planeet te waarborgen voor toekomstige generaties,” zegt Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition.

Specifieke gezondheidsbehoeften

De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is op maat gebouwd voor verdere expansie van Danone’s range aan gespecialiseerde babyvoedingsproducten voor kindjes met specifieke gezondheidsbehoeftes. Om een voorbeeld te noemen: de wereldwijde prevalentie van allergie is stijgende en ongeveer 2-5% van baby’s ontwikkelt koemelkallergie in hun eerste levensjaar. Het gespecialiseerde productieproces maakt het mogelijk om dieetvoeding voor medisch gebruik te maken van gehydrolyseerd koemelkeiwit geschikt voor kindjes met een koemelkallergie.

Wetenschappelijk erfgoed

“Bij het produceren van hooggespecialiseerde babyvoeding borduurt de nieuwe fabriek voort op wetenschappelijk erfgoed van Nutricia, gecombineerd met de meest recente groene technologie. De opening van vandaag markeert een nieuw hoofdstuk voor Nutricia Cuijk als onderdeel van de Danone familie,” aldus Véronique Penchienati-Bosetta, Executive Vice President, Danone Specialized Nutrition. Danone verwacht ten volle gebruik te maken van de sterke Nederlandse landbouwsector, haar expertise in voedingsonderzoek en uitmuntende lokale toeleveringsketens.

Bekijk onderstaande video: 

 

Reageer op dit artikel