nieuws

Europese en VIB-wetenschappers pleiten voor CRISPR-Cas

Technologie & Techniek

Europese wetenschappers, waaronder van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), vragen het EU Parlement en de EU Commissie om genoom editing waar ook CRISPR-Cas onder valt te heroverwegen voor een duurzame agricultuur en voedselproductie.

Europese en VIB-wetenschappers pleiten voor CRISPR-Cas

Precies een jaar geleden nam het Europese Hof van Justitie  een -volgens Europese wetenschappers- zeer streng standpunt in over genoombewerking waarvan CRISPR-Cas. De Europese wetenschappelijke gemeenschap, die 124 onderzoeksinstituten voor planten in heel Europa vertegenwoordigt, dringt er nu bij beleidsmakers op aan hun oordeel te heroverwegen.

Genoombewerking

In het voorbije jaar, heeft wetenschappelijk onderzoek het potentieel van genoombewerking enkel benadrukt, argumenteert het het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). “Als resultaat hiervan kiezen meer en meer landen voor een rationeel legislatief kader dat het weloverwogen gebruik van genoombewerkingstechnieken toestaat. Europa kan niet achterblijven.”

CRISPR-Cas

Zogeheten ‘precision breeding’ methoden, waaronder genoombewerking met CRISPR, zijn innovatieve technologieën met het potentieel om ons te helpen deze doelen sneller en efficiënter te bereiken. “De Europese landbouw kan lang deze weg aanzienlijke bijdragen leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties”, aldus het VIB.

Europese wetgeving

Nochtans belet de huidige interpretatie van de Europese wetgeving het gebruik van genoombewerking voor duurzame landbouw en voedselproductie in de EU. Dit zal, volgens de wetenschappers, het voor Europa veel moeilijker maken  om de ongeziene duurzaamheidsuitdagingen het hoofd te bieden. De stijgende wereldbevolking, verminderende biodiversiteit, en toenemende temperatuur hebben reeds voelbare effecten.

Duurzame landbouw

De Europese wetenschappelijke gemeenschap heeft daarom een open brief geschreven om de Europese instituten, waaronder de Europese Raad, het nieuwe Europese Parlement, en de aankomende Europese Commissie, aan te manen geschikte wettelijke actie te ondernemen. Hierdoor zullen Europese wetenschappers en producenten genoombewerking kunnen aanwenden om duurzame landbouw en voedselproductie veilig te stellen. De mogelijkheid om genoombewerking te kunnen gebruiken is cruciaal voor de welvaart en voedselzekerheid van de Europese burgers.

Lees ook op de VMT Food-websiteWUR: CRISPR-Cas kan fermentatieprocessen verbeteren

 

 

 

Reageer op dit artikel