nieuws

Interactief innovatiecentrum effent het pad naar de digitalisering

Technologie & Techniek

Siemens heropende het vernieuwde Concept Center 4 Industries (CC4I) in zijn hoofdkantoor in Huizingen. In het interactieve belevingscentrum helpt Siemens Belgische spelers uit de maak- en procesindustrie om het pad te effenen naar digitale transformatie. 

Interactief innovatiecentrum effent het pad naar de digitalisering

Dit gebeurt aan de hand van tastbare prototypes en hun virtuele kopie, de zogenaamde “Digital Twin”.  Zo speelt Siemens in op de steeds toenemende marktvraag voor concreet implementeerbare oplossingen voor digitaliseringstrajecten. In 2015 opende Siemens voor het eerst de deuren van het CC4I om bedrijven te laten kennismaken met digitaliserings- en automatiseringsoplossingen van ‘Industry 4.0’.

Gepersonaliseerde ervaring

Bedrijven worden in het CC4I op weg geholpen om tot een gerichte oplossing voor hun uitdagingen te komen. Bart Demaegdt, Technology Manager Digitalization: “Omdat elk bedrijf anders is en andere uitdagingen heeft, is elk bezoek verschillend. De bezoeker doet altijd eerst zijn verhaal: Waarmee worstelt de organisatie? Waar staan ze vandaag en waar willen ze staan over vijf of tien jaar? Op basis van dit verhaal onderzoeken we met behulp van onze brede waaier aan informatie, concrete oplossingen. Door in kleine groepjes te werken, zijn deze sessies zeer interactief. De kracht van het CC4I zit dan ook in de sterk gepersonaliseerde ervaring die we aanbieden. Er worden ideeën uitgewisseld en uitdagingen besproken om uiteindelijk tot reële oplossingen te komen.”

Tastbare digitale transformatie

Siemens wil met het CC4I verder gaan dan enkel informeren en de mogelijkheden opsommen van een digitale transformatie. Het Concept Center is opgebouwd om naadloos de brug te maken van de virtuele naar de reële wereld. Hier spelen de zogenaamde ‘Proof of Concepts’ of tastbare prototypes van onder meer machine tooling, machine building en processing, een grote rol.  Bart Demaegdt: “We kunnen aan de hand van fictieve of echte data van de organisatie een digital twin maken en die in het Concept Center aan het werk zetten. De bezoeker ziet meteen hoe een bepaalde oplossing in de realiteit zal werken en wat de impact van bepaalde wijzigingen zal zijn. Digitale transformatie wordt op deze manier iets heel tastbaars, wat de drempel aanzienlijk verlaagt.”

Thinking Industry Further

In het CC4I is er een sterke focus op interactiviteit en het tactiel beleven van Siemens’ producten en diensten. Om dit te belichamen is een 35 m2 groot touchscreen voorzien dat zowel de achter- als zijwanden van de ruimte bedekt. Hierop zijn visuele analyses te maken, een enorme kennisdatabase aan te spreken, relevante voorbeelden aan te halen en een compleet product en service portfolio te bekijken. Daarnaast zullen op termijn talloze prototypes of Proof Of Concepts aanwezig zijn waarmee men meteen aan de slag kan. “Het CC4I  is een krachtig instrument om industriële spelers wegwijs te maken in de implementatiemogelijkheden van onze oplossingen”, vertelt  Eddy Nelis, Senior Vice President. “We tonen aan dat we klaar zijn voor de industriële wereld van morgen. “Thinking Industry further” zoals onze slogan het beaamt”.

 

Reageer op dit artikel