nieuws

Veevoederaffaire teistert vleessector in Nederland (update)

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Veevoederaffaire teistert vleessector in Nederland (update)

De vleessector lijkt maar niet aan incidenten en schandalen te kunnen ontsnappen. Ruim honderd veeteeltbedrijven in Nederland en Duitsland sloten afgelopen weken voorlopig hun deuren omdat ze verontreinigd veevoer ontvingen van leverancier Van Kats Food & Feed uit Lopik (bij Utrecht).

Het voer bevatte het illegale antibioticum furazolidon. De Europese Unie verbiedt gebruik van het middel omdat er kankerverwekkende stoffen in zouden zitten. Zo’n 2.500 kalveren op vier besmette Veluwse kalverbedrijven worden om die reden vernietigd.

Van Kats Food & Feed

Eigenaar Gert van Kats van Van Kats Food & Feed uit Lopik reageert dat het veevoer vervuild raakte door duivenpoep. “Die beesten vliegen zomaar de loods in en schijten overal. En schieten mag niet”, zegt hij op de website Boerderij.nl.

Ton van Hoof van Land- en Tuinbouw Organistie LTO reageert met ongeloof en noemt de situatie “onacceptabel.” Van Hoof in het Financieele Dagblad: “Nu komen we opnieuw negatief in het nieuws.”

Onderzoek NVWA

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar het verontreinigde veevoer waardoor in totaal 102 Nederlandse en elf Duitse bedrijven de deuren tijdelijk moeten sluiten. In totaal staan daardoor 50.000 vleesvarkens en een paar duizend kalveren gedwongen op stal.

De NVWA verdenkt Van Kats Food & Feed dat het bedrijf tijdens de productie gebruikmaakte van met furazolidon verontreinigde grondstoffen. De voedselautoriteit nam een deel van de administratie in beslag voor nader onderzoek.

Kalfsvlees geconsumeerd

Het is mogelijk dat besmet kalfsvlees is verkocht en geconsumeerd. Aan de hand van huidig onderzoek constateert de NVWA dat “consumenten geen ontoelaatbare gezondheidsrisico’s” hebben gelopen. Begin juni kwam de vleesvoederaffaire bij Van Kats aan het licht. Het is niet duidelijk hoe lang het onderzoek naar het verontreinigde vleesvoer zal gaan duren.

Reageer op dit artikel