nieuws

WHO Wereldgezondheidsdag: ‘Van boer tot bord, maak voedsel veilig’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

WHO Wereldgezondheidsdag: ‘Van boer tot bord, maak voedsel veilig’

Wereldgezondheidsdag, georganiseerd door de WHO, vestigt vandaag de aandacht op voedselveiligheid. Twee miljoen mensen sterven jaarlijks wereldwijd aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen.
ISO startte vandaag met een sociale mediacampagne #SafeFood op Facebook en Twitter.

“Internationale samenwerking in het kader van voedselveiligheid wordt door verder globalisering nog meer een noodzaak”, waarschuwde WHO-directeur Margaret Chan. “Een lokaal probleem kan snel uitgroeien tot een internationale ramp.” Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is  wereldvoedseldag dan ook een uitgelezen moment om een aantal uitdagingen en kansen in verband met voedselveiligheid in de kijker te stellen. ‘Van boer tot bord, maak voedsel veilig’ is vandaag de slogan van Wereldgezondheidsdag. 

Globalisering

Volgens Chan vergroot de industrialisering en globalisering van de voedselproductie de kans op besmetting van voedsel door schadelijke bacteriën, virussen, parasieten of chemicaliën. Onveilig voedsel of water kan volgens WHO leiden tot de uitbraak van meer dan 200 ziektes, gaande van diarree tot kanker. 

Meer cijfers

Twee miljoen mensen sterven jaarlijks wereldwijd aan de gevolgen van ziektes veroorzaakt door besmette levensmiddelen. Uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie komt onder meer naar voren dat ongeveer 582 miljoen uitbraken van ziekten aan het spijsverteringsstelsel en 351.000 doden te herleiden zijn tot het eten van besmette voeding. De belangrijkste ziekteverwekkers met dodelijke afloop zijn salmonella (52.000), E. coli (37.000) en het norovirus (35.000). Afrika is het land waar zich het meeste voedselgerelateerde ziektes voordoen, gevolgd door Zuidoost-Azië.

Economische schade

Naast gezondheidsrisico’s zorgt besmette voeding ook voor heel wat economische risico’s, zeker in een geglobaliseerde wereld. Zo zorgde de E.coli-besmetting in Duitsland in 2011 voor een verlies van 1,2 miljard euro voor landbouwers en industrie en van 217 miljoen euro aan steun voor 22 Europese lidstaten. 

ISO sociale mediacampagne

Op 7 april startte ISO, de internationale standaardisatieorganisatie, een internationale sociale mediacampagne. Hierin staan de verschillende ISO standaarden voor voedselveiligheid en kwaliteit centraal. De campagne op Twitter en Facebook is eenvoudig te volgen met #SafeFood. 

Reageer op dit artikel