nieuws

Harmonisatie inkoopvoorwaarden voor betere voedselveiligheid

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Harmonisatie inkoopvoorwaarden voor betere voedselveiligheid

Vier toonaangevende schemabeheerders op het gebied van diervoederveiligheid, waaronder OVOCOM in België, besloten vorige week de inkoopvoorwaarden voor diervoeders en voor diensten te harmoniseren. Het uitgangspunt is dat elk bedrijf in de keten de voederveiligheid dient te verzekeren door de beste praktijken toe te passen en door dit aan te tonen door certificering via derden.

De vier schemabeheerders zijn naast OVOCOM, de Britse Agricultural Industries Confederation (AIC), het Duitse QS Qualität und Sicherheit en GMP + International. Elk van deze organisaties beheert een voederveiligheidsstandaard voor de verschillende schakels in de diervoederketen. Ze hebben een akkoord bereikt over de belangrijkste uitgangspunten voor de harmonisatie van de inkoopvoorwaarden in hun certificatieschema’s. 

Transparantie verbeteren

Het doel is om uniformiteit te creëren, om de transparantie te verbeteren en om te voorkomen dat sommige bedrijven gebruik of misbruik maken van de bestaande verschillen tussen de schema’s. Het beoogde resultaat is een nog betere beheersing van de voederveiligheid in de gehele diervoederketen. 

Uitgangspunt

Het uitgangspunt is dat de leveranciers in de keten volgens het eigen certificatieschema of een gelijkwaardig schema moeten worden gecertificeerd. Voor bepaalde producten en origines is het echter niet mogelijk om dit principe toe te passen. In dat geval zullen verschillende “gatekeeper” opties van toepassing zijn. De vier schemabeheerders zullen zich inzetten om de verschillende opties voor gatekeeper zoveel mogelijk in te perken en om gemeenschappelijke voorwaarden en criteria te hanteren voor de toepassing van de “gatekeeper” opties. 

Volledige harmonisatie

Het uiteindelijke doel is om een volledige harmonisatie van alle cruciale inkoopvoorwaarden te bekomen vóór eind 2016. Alle schemabeheerders zullen zowel onderling als met de experts van hun eigen schema’s samenwerken om dit doel te bereiken. De harmonisatie van de inkoopvoorwaarden kan ook gevolgen hebben voor de huidige en toekomstige uitwisselbaarheden met beheerders van (andere) schema’s die delen van de diervoederketen dekken.

Reageer op dit artikel