nieuws

Transvetten reeds jaren onder controle in België

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Transvetten reeds jaren onder controle in België

Verschillende media berichten gisteren over een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van industriële transvetten, dat verscheen in het medische vakblad The BMJ. FEVIA wijst erop dat Belgische voedingsproducenten vandaag nauwelijks nog industriële transvetten in voedingsproducten verwerken.

Wie voedingsproducten met transvetten eet, loopt tot een
derde meer risico om te overlijden aan hart- een vaataandoeningen, schrijft
medische vakblad The BMJ. Volgens de Belgische voedingsindustrie ligt het
gehalte aan transvetzuren in de Belgische voedingsproducten in lijn met de
aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad. Sinds 2000 ontwikkelde de
voedingsindustrie verschillende technologische strategieën om het gehalte aan
industriële transvetzuren in voedingsproducten drastisch te verlagen.

 

Conform aanbeveling van Hoge Gezondheidsraad

Het resultaat van deze inspanningen is dat vandaag de dag
de voedingsproducten op de Belgische markt nog maar een minimale hoeveelheid
transvetzuren bevatten. Rekening houdend met de aanbeveling om de consumptie
lager te houden dan 1% van de totale energiebehoefte, is het meer dan
waarschijnlijk dat de consumptie van transvetzuren in België vandaag op een
aanvaardbaar peil ligt.
 

NUBEL

Voor een definitieve inschatting van de inname is het nog
wachten op de resultaten van de voedselconsumptiepeiling 2014, maar de
Belgische Nutriënten Database NUBEL (zie
www.internubel.be) toont nu reeds aan dat voor verschillende producten het
gehalte aan transvetzuren laag is. 
 

FAVV

Ook uit het activiteitenverslag van het FAVV uit 2013 blijkt dat 97% van de
geanalyseerde stalen, conform waren met de aanbeveling van de Hoge
Gezondheidsraad. De aanbeveling stelt dat op vetbasis, producten nooit meer dan
2% industriële transvetzuren mogen bevatten. 

 

EU onderzoekt nood voor vermelding op het etiket

Vanuit Europa is er momenteel in de verschillende
lidstaten een evaluatie aan de gang om na te gaan wat het gehalte is aan
transvetzuren in onze voeding. Op basis van deze resultaten zal er bepaald
worden of het gehalte aan transvetzuren al dan niet verplicht op het etiket
moet worden vermeld. De Belgische voedingsindustrie kijkt daar op basis van
bovenstaande cijfers met vertrouwen tegenaan.

 
Reageer op dit artikel