nieuws

Desinfectie nauwelijks effectief tegen biofilms procesapparatuur

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Desinfectie nauwelijks effectief tegen biofilms procesapparatuur

Desinfectie blijkt, na het reinigen van procesapparatuur om biofilms te verwijderen, nauwelijks effect te hebben op de microbiële besmetting van oppervlakken. Dit was één van de opvallende conclusies tijdens het Hygiene for Food event van Flanders’ FOOD en Agoria, in samenwerking met EHEDG België, in Antwerpen.

Het vormen van biofilms door pathogene en bederfveroorzakende micro-organismen op de binnenwanden van procesapparatuur en -leidingen is één van de grootste risico’s op nabesmetting in de voedingsindustrie. Dit vertelde wetenschappelijk onderzoeker Thijs Vackier van het Labo Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie (EFTB) van KULeuven tijdens het drukbezochte en bijzonder geslaagde Hygiene for Food event op 29 september. “Ondanks correcte en regelmatig uitgevoerde reiniging en desinfectie blijkt de houdbaarheid van producten daardoor soms niet zo lang als verwacht.”

Natuurlijke resistentie

Volgens Vackier is dit vooral toe te schrijven aan de natuurlijke opgebouwde resistentie van de micro-organismen specifiek in de biofilm van organisch materiaal. “De actieve desinfectiemiddelen dringen daardoor onvoldoende door in de organische matrix van eiwitten, suikers en vetten, die op de oppervlakken achterblijven.”

Killfilm-project

KULeuven neemt deel aan het Flanders’ FOOD-project Killfilm, dat onder meer het opsporen van biofilms in diverse voedingssectoren omvat. Deze biofilms worden microbiologisch geïdentificeerd waarbij tevens de chemische samenstelling van de extracellulaire polymere substanties bepaald wordt. Voor twee referentiestammen (E. coli en de melkzuurbacterie L. rhamnosus) en de isolaten uit de voedingsbedrijven is een reproduceerbaar model voor biofilmvorming ontwikkeld, waarbij wijzigingen in de genexpressie opgevolgd kunnen worden.Het reproduceerbaar model wordt gebruikt om bestaande reinigings- en desinfectieprotocollen te evalueren en innovatieve inhibitoren tegen biofilmvorming te testen. Het finale doel is tot een optimale reinigings- en desinfectieprocedure te komen met richtlijnen om biofilmvorming in de voedingssector te voorkomen.

 
Reageer op dit artikel