nieuws

Fenavian: studie IARC (WHO) moet genuanceerd worden gebracht

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Fenavian: studie IARC (WHO) moet genuanceerd worden gebracht

Fenavian, de Federatie van de Vleeswarenmakers, nuanceert de indeling van vleeswaren in categorie 1 door het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), onderdeel van de WHO. Kanker is een zeer complexe ziekte. Het risico op kanker is afhankelijk van zeer veel factoren.

Het IARC is een onderzoeksorganisatie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarin experts in werkgroepen de wetenschappelijke literatuur rond kanker beoordelen. De werkgroep voor de evaluatie van kanker in relatie tot het eten van rood vlees of bewerkt vlees bestond uit 22 experts uit tien landen. De bevindingen worden gepubliceerd in IARC Monographs. De experts namen meer dan 800 studies onder de loep waarin de relatie tussen rood vlees of bewerkt vlees en diverse vormen van kanker naar voren kwamen.

Voedingspatroon bepalend

Een individuele groep van producten bepaalt niet het risico op kanker, maar het voedingspatroon in z’n geheel, in combinatie met tal van andere factoren: leeftijd, genetica, aanleg, dieet, leefomgeving, levensstijl, voedingspatroon et cetera, benadrukt Fenavian in een verklaring. “We betreuren dan ook dat de studie ongenuanceerd wordt vertaald, en dat mensen alweer worden bang gemaakt met dit soort studies, terwijl dat dat niet de bedoeling is van dit soort onderzoek. Vleeswaren over dezelfde kam scheren als roken en asbest is niet alleen zeer kort door de bocht, het is een regelrechte leugen”, zegt Anneleen Vandewynckel, directeur van Fenavian, de Federatie van de Vleeswarenmakers.

Overmatige consumptie

Er werd volgens Fenavian uitsluitend gekeken naar het gevaar van bepaalde stoffen in vleeswaren bij een overmatige consumptie. “Er is echter geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten.” Dit betekent volgens de directeur dat er geen rekening is gehouden met de feitelijke blootstelling in relatie met het potentieel om kanker te veroorzaken. 

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet

Belgen zijn gematigde vleeswareneters. “Wij eten gemiddeld rond de 30 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien, meer dan 50 gram per dag”, zegt Vandewynckel. “Vleeswaren zijn producten met een lange traditie en grote verscheidenheid die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Deze voedingstoffen zijn moeilijk te verkrijgen uit andere producten die we dagelijks consumeren. Een normale consumptie van vlees en vleeswaren past daarmee ook volgens de Hoge Gezondheidsraad en diëtisten prima in een gezond en gevarieerd dieet.”

Verbetering in nutritionele samenstelling

De Belgische vleeswarenindustrie biedt topproducten aan, en werkt voortdurend aan het verbeteren van de nutritionele samenstelling en kwaliteit van vleeswaren. De afgelopen jaren zijn in ons land zeer veel inspanningen gebeurd om de hoeveelheid zout sterk te reduceren en verzadigd vet verder te verlagen. We zijn zeer nauw betrokken bij allerlei wetenschappelijk onderzoek. We zijn onder meer partner in een groot Europees onderzoek met verschillende universiteiten om bepaalde additieven in vleeswaren te vervangen door extracten van fruit en groenten.

Reageer op dit artikel