nieuws

Tetra Pak wil alternatief voor THT-datum

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Tetra Pak wil alternatief voor THT-datum

Een kwart van de consumenten denkt dat producten na het verstrijken van die THT-datum niet meer goed zijn. Hierdoor verdwijnen jaarlijks tientallen miljoenen kilo’s aan goed eten en drinken in de vuilbak. Het initiatief van Tetra Pak ‘THTwegermee’ moet consumenten bewustmaken van onnodige voedselverspilling. Bovendien mogen consumenten een alternatief bedenken voor de THT-datum, maar een expertenteam zal zich hier wel over buigen.

Uit onderzoek van verpakkingsproducent Tetra Pak blijkt dat een op vier Belgen het verschil tussen Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) op de verpakking niet kent. Een op tien meent zelfs dat er geen verschil is tussen beide termen. Bovendien is het voor een op vijf consumenten niet duidelijk dat de houdbaarheidsdatum enkel geldt voor producten die nog niet geopend werden. Ondanks dit gebrek aan kennis en begrip, hecht de meerderheid (80%) van de consumenten veel belang aan de houdbaarheidsdatum op verpakkingen.

Voedselverspilling

Het is geweten dat onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen voedselverspilling in de hand werkt. Door een verkeerde interpretatie van de THT-datum wordt er jaarlijks veel eten en drinken weggegooid dat nog prima te consumeren is. Hoewel 1 op 5 dit probleem erkent, zeggen evenveel consumenten dat ze nooit een product eten waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is.

Informatiecampagne

Om de impact van houdbaarheidsdata op voedselverspilling te verkleinen, lanceert Tetra Pak een informatiecampagne. Via twitter roept Tetra Pak de consument op om een beter begrijpbaar alternatief te bedenken voor THT. Een speciale website en facebookpagina moeten de consument verder informeren over de juiste interpretatie van houdbaarheidsdata en hen motiveren om minder eten en drinken weg te gooien.

Enkele alternatieven

Uit de studie blijkt reeds een openheid voor alternatieven voor de THT datum. 60% van de consumenten vindt het een goed idee om zowel de uiterste consumptiedatum voor het openen van het product als die na het openen ervan op de verpakking te zetten. 33% is voorstander van een verpakking die van kleur verandert zodra de voeding niet meer mag gegeten worden.

Expertenpanel

De alternatieven voor THT Tetra Pak via de twitter campagne ontvangt zullen worden voorgelegd aan een team van experten om een top 5 te kiezen. Vervolgens nodigen zullen consumenten worden gevraagd om via twitter te stemmen voor het ‘beste’ alternatief.

Reageer op dit artikel