nieuws

Online onderzoek UGent voedsel-veiligheidsklimaat

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Online onderzoek UGent voedsel-veiligheidsklimaat

De vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van UGent start een online onderzoek rond Voedselveiligheidsklimaat in de voedselketen. Plant manager, kwaliteits- of productieverantwoordelijken worden uitgenodigd hieraan mee te werken. Dit kan tot 18 februari en vraagt niet meer dan 15 minuten.

Om het voedselveiligheidsklimaat binnen een organisatie te evalueren, ontwikkelden onderzoekers van UGent een vragenlijst met 28 indicatoren rondom het voedselveiligheidsklimaat in de voedselketen. Het onderzoek van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van UGent is in samenwerking met de Gentse vakgroep Personeelsbeleid-, Arbeids- en Organisatiepsychologie. De vragenlijst werd gevalideerd door experten en reeds toegepast in case studies in de vlees- en groenteverwerkende sector.

Definitie

Het voedselveiligheidsklimaat is volgens de onderzoekers de perceptie van werknemers over het leiderschap, de communicatie, de betrokkenheid, de beschikbaarheid van middelen en het risico bewustzijn in de organisatie met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid.

Voedselveiligheidsystemen

De afgelopen decennia werd er vooral aandacht besteed aan de ontwikkeling en implementatie van voedselveiligheidssystemen zoals autocontrole, BRC, IFS in bedrijven. Ook al beschikt een bedrijf over een ‘fit for purpose’ en goed uitgewerkt voedselveiligheidssysteem, toch kan niet steeds het hoogste en stabielste niveau gegarandeerd worden qua veiligheid, hygiëne en kwaliteit van het eindproduct.

Menselijk gedrag medebepalend

Het menselijk gedrag is immers medebepalend voor de werkelijke uitvoering van de procedures en het nemen van beslissingen. En dit gedrag wordt onder andere beïnvloed door het voedselveiligheidsklimaat heersend in het bedrijf.

Online onderzoek tot 18 februari

De onderzoekers van UGent vragen met name aan plant manager, de kwaliteitsverantwoordelijke of de productieverantwoordelijke de online vragenlijst voor 18 februari 2016 in te vullen. Dit duurt ongeveer vijf minuten en antwoorden zijn volledig anoniem. De resultaten van dit onderzoek zullen, worden verwerkt in een wetenschappelijke publicatie van Elien De Boeck in een wetenschappelijk tijdschrift voor haar doctoraatsonderzoek. Ook via FEVIA zullen de resultaten gecommuniceerd worden en kan feedback gegeven worden.

Reageer op dit artikel