nieuws

Titaniumdioxide enkel in veilige vorm

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Titaniumdioxide enkel in veilige vorm

Met een verklaring in L’Avenir zaait toxicoloog Alfred Bernard van Université catholique de Louvain (UCL) volgens FEVIA onbewust verwarring over het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide in de zogenaamde nano-vorm. De Belgische voedingsindustrie gebruikt echter alleen de niet-nano variant waarvan de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) recent nog de veiligheid bevestigde.

Voor de voedingsindustrie zijn voedselveiligheid en kwaliteit de eerste zorg. Belgische voedingsproducenten gebruiken daarom alleen ingrediënten waarvan de veiligheid door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is bevestigd. Dit geldt ook voor het gebruik van titaniumdioxide (TiO2/E171), een kleurstof die door Europa is goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten. Op 14 september herbevestigde de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) in een opinie de veiligheid van het gebruik van titaniumdioxide in voedingsmiddelen.

Titaniumdioxide in de voedingsindustrie

Titaniumdioxide komt in de natuur voor als een mineraal element. Titaniumdioxide wordt gebruikt als pigment en wordt dan titaanwit genoemd. De voedingsindustrie gebruikt het pigment als witmaker in bepaalde voedingsproducten, bijvoorbeeld als onderlaag voor de kleurlaag van snoep en in kauwgom. Het additief komt ook voor in talrijke toepassingen buiten de voedingsindustrie, zoals bijvoorbeeld in tandpasta of in medicijnen. De voedingsindustrie gebruikt titaniumdioxide echter alleen in de niet-nano vorm. Het is immers enkel in die vorm dat titaniumdioxide voor een witte kleur zorgt.

Interview L’Avenir

Het interview in L’Avernir is op via deze link te vinden.

Reageer op dit artikel