nieuws

Europees Parlement wil voedingsmiddelenfraude harder aanpakken

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Europees Parlement wil voedingsmiddelenfraude harder aanpakken

Het Europees Parlement wil de fraude met voedingsmiddelen bestrijden om het vertrouwen van de consument in de voedselketens te herstellen. . Daartoe zal de inspectie van voedingsmiddelen in de verschillende lidstaten verder aangescherpt worden.

De nieuwe regels zorgen ervoor dat bevoegde autoriteiten sneller kunnen ingrijpen en fraude beter bestraft kan worden.

Straffen zal fraude goed bestrijden

“Na het paardenvleesschandaal hebben consumenten de traceerbaarheid en betrouwbaarheid van vlees in twijfel getrokken. Het Europees Parlement wil dan ook deze twijfel wegnemen door bevoegde autoriteiten het recht te geven de fraude aan te pakken”, zegt Karin Kadenbach, rapporteur van het Europees Parlement.

“Ik ben trots op het feit dat het Parlement het is gelukt boetes op te stellen die op het overtreden van de regels van toepassing zullen zijn. Deze straffen zullen namelijk een belangrijke methode zijn om de fraude goed te kunnen bestrijden.”

De nieuwe wetgeving omvat een uitgebreider en effectiever controlesysteem, gericht op het gebied van voedselveiligheid en de regels hiervan. Verder zal het de gezondheidsbenodigdheden voor zowel dieren als planten aanscherpen, en de aanduiding van biologische productie en de afkomst duidelijker maken. Deze punten moeten het vertrouwen van de consument herstellen in de voedingsmiddelenindustrie herstellen.

Foto's

Reageer op dit artikel