nieuws

Bijkomende vogelgriepbesmetting

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Bijkomende vogelgriepbesmetting

Op 20 juni werd een bijkomende besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een hobbyhouder in Couvin (Namen). Sinds 1 juni is het virus zo in totaal op 9 plaatsen aangetroffen in België.

Het FAVV vraagt alle pluimveehouders en, in het bijzonder, particulieren die onlangs pluimvee kochten op een markt om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Voor de consument is er geen enkel gevaar: alle vlees en eieren van pluimvee is veilig en kan zonder problemen gegeten worden.

Verbod

Landbouwminister Willy Borsus: “Ik herhaal dat de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten meer dan ooit verboden is, net als alle verzamelingen (prijskampen, tentoonstellingen, verkopen…) met pluimvee. Mijn diensten voeren een onderzoek uit en elke nieuwe vaststelling wordt nauwgezet geanalyseerd. Een verspreiding van het virus onder professionele houders zou rampzalig zijn. Ik wens niet dat de pluimveesector wordt geraakt door nieuwe problemen.”

Couvin

In Couvin wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer afgebakend. Binnen dat gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. Inwoners, die binnen die zones pluimvee of andere vogels hebben, wordt gevraagd om daarvan binnen de 72 uur een inventaris over te maken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. Deze zone zal ten minste 3 weken behouden blijven.

 
Reageer op dit artikel