nieuws

Stijgende vraag naar magneten in suikerindustrie

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Stijgende vraag naar magneten in suikerindustrie

Het opheffen van restricties en de toename van de eisen van voedingsmiddelenfabrikanten die suiker in hun producten verwerken, heeft volgens leverancier Goudsmit Magnetics geleid tot een toegenomen vraag naar magneten die zowel fijne –vanaf 10 micron- als ook grove ijzerdelen uit productstromen filteren.

Een recent ontwikkeld systeem van Goudsmit Magnetics is de continu reinigende Cleanflow magneet die zowel ijzer als RVS uit suiker kan afvangen en capaciteiten tot 200 ton/uur haalt. Het systeem is geschikt voor plaatsing in ATEX zone 20/22 en kan gereinigd worden zonder stopzetten van de productstroom.  Montage is mogelijk direct onder de zeef maar ook meteen voor het verladen/verpakken. De clean-flow magneet is eenvoudig in te bouwen in bestaande productieprocessen.  Naast het voorkomen van schadeclaims beschermen magneten machines tegen vastlopen door ijzervervuiling en dure productie stilstand die daardoor veroorzaakt wordt. 

Productiestadia

Naast Cleanflow magneten, die de allerkleinste deeltjes vanaf 10 micron uit de laatste fase van het productieproces verwijderen, zijn er meerdere magneten die toepasbaar zijn bij de productie van suiker. Bij het rooien van suikerbieten op het veld kunnen grove ijzerdelen meekomen. Hier zit regelmatig munitie tussen. Om deze te vangen hangen we vangmagneten boven de invoerlijn buiten de fabriek. Vervolgens worden de bieten schoongemaakt en in stukjes gesneden.

Chutemagneten

Wanneer deze door een valleiding gaan, separeren chutemagneten de resterende –zichtbare- ijzerdelen. Tijdens de volgende stap in het proces worden de bieten gekookt,  waaruit dunsap en diksap ontstaat. Uit dit diksap wordt door verder koken en centrifugeren de suiker gekristalliseerd en komt in de droog fase terecht. Hierin zitten Cleanflow magneten die de kleinste ijzervervuilingen uitfilteren; deze zijn met het blote oog soms niet zichtbaar.  Zo zorgt de magneet  voor een kwalitatief goed eind- of tussenproduct en zero schadeclaims.

Continu proces

De continu-reinigende Cleanflow magneet zit in de eindfase van het suikerproces;  een continu proces wat niet zomaar stopgezet kan worden. Een ander voordeel van het continu reinigen is dat de magneet nooit verzadigd raakt met ijzerdeeltjes ; een verzadigde magneet verliest namelijk gedeeltelijk zijn functie .

Omdat kristalsuiker goed doorstroomt voldoet een statisch systeem zoals de continu-reinigende Cleanflow magneet. Dit in tegenstelling tot poedersuiker: deze koekt vaak samen op de staven en bemoeilijkt dan de doorstroming. Voor slecht doorstromende producten levert Goudsmit roterende magneten. 

 

Foto: Tiense Suikerraffinaderij

Reageer op dit artikel