nieuws

Vanthemsche: “FAVV reageerde correct”

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vanthemsche: “FAVV reageerde correct”

“Het agentschap heeft correct gereageerd, maar is helaas de controle over de communicatie kwijtgespeeld”, zegt Piet Vanthemsche, de ex-topman van de Boerenbond (foto) én het voedselagentschap FAVV afgelopen weekend in een uitgebreid interview in De Tijd.

Er werd met scherp geschoten op de Belgische aanpak van de eiercrisis. Ten onrechte, zegt Piet Vanthemsche, de ex-topman van de Boerenbond én het voedselagentschap FAVV in De Tijd. ‘Het agentschap heeft correct gereageerd, maar is helaas de controle over de communicatie kwijtgespeeld.’

Gerechtelijk onderzoek

Vanthemsche schrijft dit aan de rechtsgang. “Er is een gerechtelijk onderzoek. Dat probeert de verantwoordelijken te identificeren en een dossier te stofferen. Daarom mocht het voedselagentschap toen niet te breed communiceren, waar het zich aan gehouden heeft. Aan de andere kant krijgt het dan de kritiek dat het te beperkt communiceerde. Je voelt aan dat daar een spanningsveld zit dat misschien gebaat zou zijn met duidelijk afgelijnde regels. Van deze crisis kan men gebruikmaken om dat beter uit te werken.” 

Internationale communicatie

 “Die internationale communicatie is altijd een probleem bij grensoverschrijdende voedselcrisissen”, zegt Vanthemsche. “Je hebt in Europa nationale voedselagentschappen die in de eerste plaats aan hun nationale overheden rapporteren. Daarnaast heb je internationale procedures, zoals het Europese Rapid Alert System’.

‘Maar je ziet dat er toch dingen tussen de mazen van het net glippen en cruciale informatie niet wordt gedeeld. Daarmee zijn weken tijd verloren. Daar moet een oplossing voor worden gevonden. Hoe bereik je dat een voedselagentschap dat een vraag krijgt uit een ander land onmiddellijk en ongefilterd de gevraagde informatie ter beschikking stelt? Dat moet uitgeklaard worden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.’

Schade

Vanthemsche: “Er is schade. Daar kan je niet omheen. Het zal keihard werken worden om dat te herstellen. Maar je kan dit qua economische schade niet vergelijken met de dioxinecrisis. Die heeft ons economisch heel zwaar getroffen. Omdat er nu betere systemen zijn om voedsel doorheen de keten op te volgen, zullen onze producten niet meer in de ban worden geslagen in het buitenland. Maar nog eens, het is heel belangrijk voor het vertrouwen dat je als land kunt aantonen dat je goed werkende overheidsdiensten hebt inzake de voedselveiligheid.”

Bron: De Tijd, 12 augustus. 

Archieffoto uit de periode dat Piet Vanthemsche topman was van Boerenbond

Reageer op dit artikel