nieuws

Hygiënisch ontworpen lucht/water-warmtewisselaars voor schakelkasten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Hygiënisch ontworpen lucht/water-warmtewisselaars voor schakelkasten

Voor de klimatisering van schakelkasten lanceert Rittal twee nieuwe hygiënisch ontworpen lucht/water-warmtewisselaars voor wandmontage. Het hygiënische ontwerp beperkt het risico op contaminatie, wat de voedselveiligheid ten goede komt.

Wanneer de productiehal reeds over een centrale koelwatervoorziening beschikt, is klimatisering van schakelkasten met waterkoeling doeltreffend. De twee nieuwe hygiënisch ontworpen lucht/water-warmtewisselaars van Rittal leveren koelprestaties van resp. 0,65 kW en 1,2 kW.

Verbeterd hygiënisch ontwerp

Bij de ontwikkeling van de ‘Hygienic Design’ lucht/water-warmtewisselaars heeft Rittal aandacht geschonken aan verschillende belangrijke punten. Zo zijn bij bevestiging aan de buitenkant van de kast geen schroeven meer zichtbaar. De behuizing uit roestvast staal heeft een Ra oppervlakteruwheid lager dan 0,8 µm. De gladde oppervlakken zijn eenvoudig te reinigen en te desinfecteren. Doordat er geen moeilijk schoon te maken gleuven zijn, kan zich daar ook geen vervuiling opstapelen. De bovenkant van de behuizing helt 30 graden naar voren zodat er voorwerpen of vuil op het dak blijven liggen en reinigings- en desinfectiemiddelen snel afvloeien.

Dichtingen

De rondlopende dichting tussen lucht/water-warmtewisselaar en schakelkast is uit silicone. Ze voorkomt de overdracht van kleur- en smaakstoffen, én van ongewenste geuren. De dichting kan eenvoudig vervangen worden in geval van mechanische beschadiging. Door de blauwe kleur – conform FDA-richtlijn 21 CFR 177.2600 – is de dichting goed te onderscheiden van verontreiniging door voedingsresten. Ook de vlakdichtingen aan de fittings voor wateraansluiting zijn blauw én geometrisch zodanig ontworpen dat ze de vorm van de fittings nauw volgen. Een eindstop in metaal voorkomt compressie van de dichting. Zo wordt verhinderd dat er zich in randen verontreinigingen en micro-organismen kunnen vasthechten.

Normconform en gecertificeerd

De lucht/water-warmtewisselaars beantwoorden met een beschermingsgraad IP 56/59 aan de strenge vereisten voor hogedruk- en stoomreiniging. Bovendien zijn ze internationaal inzetbaar door een C-UR en CSA-goedkeuring. Deze Hygienic Design innovatie werd uitvoerig getest door het DGUV Food certificeringsagentschap conform GS-NV 6 (testprincipes voor hygiëne). Verder zijn de toestellen conform DIN EN ISO 14159:2008 en geschikt voor toepassing in de voedingssector volgens DIN EN 1672-2:2009.

 

 

Reageer op dit artikel