nieuws

Hygiënische fabriek onlosmakelijk verbonden met operationele excellentie

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Hygiënische fabriek onlosmakelijk verbonden met operationele excellentie

Onderzoek aan de Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit (UGent) resulteerde in een alternatieve tool om de effectiviteit van het autocontrolesysteem te testen. Uitgegaan werd vanuit het systeem zelf en niet zozeer de invulling van wettelijke- of lastenboekeneisen, vertelt prof. Liesbeth Jacxsens. Zij is, donderdag 12 oktober, één van de vele sprekers tijdens het Hygiene for Food-event van Agoria, EHEDG België en Flanders’ FOOD.

Elke operator in de agro-voedselketen dient een autocontrole of food safety management systeem te hebben. De effectieve werking ervan wordt via interne en externe audits geverifieerd. Doel is telkens om de gestelde eisen vanuit de wetgeving of externe lastenboeken zoals BRC, IFS te toetsen naar bedrijfsinvulling, legt Liesbeth Jacxsens van de Gentse Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit (UGent). Concreet worden zowel documenten/procedures als de opvolging gecontroleerd.

Tool in de praktijk toegepast

De tool werd reeds in diverse sectoren en type bedrijven toegepast alsook in een grootschalig onderzoek naar de performantie van autocontrolesystemen in de Belgische voedingsindustrie. Recent werd in het onderzoek ook de component ‘voedselveiligheidscultuur’ toegevoegd, om de menselijke factor binnen een goed lopend autocontrolesysteem in kaart te brengen. Tijdens het Hygiene for Food-event zet Liesbeth Jacxsens beide tools uiteengezet en geduid. 

Reageer op dit artikel