nieuws

Ambachtelijke bieren bevatten vaker schimmelgifstoffen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Ambachtelijke bieren bevatten vaker schimmelgifstoffen

Ambachtelijk gebrouwen bieren bevatten gemiddeld meer schimmelgifstoffen dan industrieel bier, zo ontdekte RIKILT-onderzoeker Jeroen Peters en zijn collega’s. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid.

Deze hogere hoeveelheden schimmelgifstoffen kunnen volgens onderzoeker Jeroen Peters van RIKILT te maken hebben met het brouwproces. Met name de gemoute granen, zoals gerstemout, zijn nog wel eens besmet met mycotoxines. Bekend is deoxynivalenol (DON).

Zwaardere bieren

Vooral voor zwaardere bieren, zoals de populaire craft bierstijl Imperial Stout, gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor komen er uiteindelijk mogelijk ook meer mycotoxine in het bier. Ook de donkerdere moutsoorten lijken meer bij te dragen aan de hogere mycotoxine concentraties in bier. Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediënten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.

Maximale niveaus

“Er zijn binnen de Europese Unie wel maximale toegestane niveaus van mycotoxines vastgesteld, maar enkel voor de grondstoffen en niet voor het bier zelf”, legt Peters in Resource uit. Hij pleit voor een hogere transparantie vanuit de leverancier van de grondstoffen. “Het zou beter zijn als op een certificaat niet alleen staat dat de gehaltes onder het maximale niveau liggen, maar ook welke concentraties er gemeten zijn. Een brouwer kan deze gegevens dan gebruiken, om uit te rekenen hoeveel van deze grondstof hij veilig kan gebruiken. Een andere optie is dat craft brouwers zelf hun bier gaan testen voordat ze het op de markt brengen, maar dat is voor veel van de startende kleine brouwerijen financieel niet haalbaar.”

De studie

Voor de studie verzamelde Peters duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 verschillende landen, met de nadruk op Europa. Vervolgens bepaalde hij de hoeveelheid mycotoxines, dit zijn giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden.

Bron: Resource, Wageningen

 

Reageer op dit artikel