nieuws

Allergenenmanagement: focus niet alleen op hygiëne en gevaren

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Allergenenmanagement: focus niet alleen op hygiëne en gevaren

In 2017 zijn er 54 voedselveiligheidsmeldingen gedaan die verband hielden met allergenen. Uit de oorzaakanalyse van Allergenen Consultancy blijkt dat veel van de recalls veroorzaakt worden door foutieve etikettering en verwisseling van etiketten of producten. Op de Praktijkdag Allergenen op 1 februari worden deze onderwerpen besproken.

De NVWA deed 65 meldingen, waarvan 63% verband hield met allergenen. Andere kanalen waaronder Stichting VoedselAllergie kwamen uit op 13 aanvullende voedselveiligheidsmeldingen, zo laat Allergenen Consultancy weten.

Melk, selderij en gluten

Van de veertien wettelijke allergenen, kwamen er tien voor in de meldingen van 2017. Het meest voorkomende allergeen was melk, dat twintig keer gemeld is. Melk werd gevolgd door selderij (10) en gluten (8).

Meldingen werden het vaakst gedaan bij de productgroepen vlees, olie, chocolade en kruiden en specerijen. Het aantal recalls van producten van A-merken en private label verschilde niet veel, met respectievelijk 43 en 57%.

Etiketten

Een foutief opgesteld etiket bleek voor ruim de helft (52%) van de meldingen als oorzaak te gelden. In 32% van de gevallen ging het om een verwisseling van het etiket.

Ook zijn er productiefouten gemeld waardoor het product een andere samenstelling had dan op het etiket beschreven stond.

Kruisbesmetting

Bij slechts drie meldingen was kruisbesmetting de oorzaak van de recall. Het voorkomen van kruisbesmetting in de praktijk is erg complex, zo meldt het allergenenbureau.

Verdere afstemming tussen stakeholders is nodig om te bepalen aan welke eisen een goed allergenenmanagementsysteem moet voldoen. Dit zorgt ervoor dat een onderbouwde waarschuwing voor de mogelijke aanwezigheid van een allergeen op het etiket gezet kan worden.

Allergenenmanagement

Producenten moeten hun allergenenmanagement verbeteren door zich niet alleen te focussen op hygiëne en gevaren van het productieproces, zo stelt Allergenen Consultancy. De blik zou vooral ook moeten liggen op het verbeteren van de ondersteunende processen en informatiestromen.

Volgens Allergenen Consultancy zijn er vijf basispijlers te noemen die een goed allergenenbeheer verzekeren. Deze pijlers worden uitgewerkt in de Code of Practice van SimplyOK.

  1. Grondstofinformatie van de leverancier
  2. Receptuurbeheer
  3. Ontwerp van het etiket
  4. Voorkom verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten
  5. Voorkom kruisbesmetting/onbedoelde aanwezigheid en voer kwantitatieve risicobeoordeling uit op basis van VITAL.

Praktijkdag Allergenen

Aanstaande donderdag 1 februari vindt de Praktijkdag Allergenen plaats. VMT organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Allergenen Consultancy, waarbij onder meer wordt stilgestaan bij de Levensmiddelendatabank,  het aangescherpte beleid van retailers en problemen van productie tot recall. Aanmelden is nog mogelijk.

Reageer op dit artikel