nieuws

Volledig allergeenveilig assortiment ingrediënten

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Volledig allergeenveilig assortiment ingrediënten

Als enige bedrijf in Europa garandeert Dutch Spices dat aangaande 24 allergenen, alle producten onder de veilige VITAL norm uitkomen. De leverancier vraagt voedingsmiddelenbedrijven kritisch te blijven in terminologie die wordt gebruikt in allergenencommunicatie richting consumenten.

Dutch Spices hanteert het VITAL-systeem voor de 24 meest voorkomende allergenen in haar ingrediënten. Dit is het strengste allergenenmanagementsysteem welke uitgaat van maximale waarden van allergenen in een product. Deze waarden zijn veilig voor mensen met de betreffende voedselallergie. De 14 wettelijk verplichtte allergenen zijn: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine, weekdieren. De 10 extra zogenoemd LeDa-allergenen zijn: lactose, cacao, glutamaat, kippenvlees, koriander, mais, peulvruchten, rundvlees, varkensvlees, wortel.

VITAL systeem

Het VITAL systeem (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling) is opgesteld door het Allergen Bureau en mede-ontwikkeld door TNO in Nederland. VITAL biedt fabrikanten uitkomst bij de vraag of ze allergenen afkomstig door kruisbesmetting moeten etiketteren. VITAL biedt een systematische, risico gebaseerde aanpak die ondersteunt in dit vraagstuk. Het systeem berust op drempelwaarden en is portiegrootte afhankelijk. Allergenen die boven de VITAL-norm aanwezig zijn in een product, zullen volgens dit systeem vermeld moeten worden op het etiket als reëel risico op kruisbesmetting. Bij de drempelwaarden ondervindt 95-99% van de allergische consumenten geen klachten, 1-5% ondervindt zeer milde klachten.

Kritisch op terminologie

Dutch Spices vraagt voedingsmiddelenbedrijven kritisch te blijven in terminologie die wordt gebruikt in allergenencommunicatie richting consumenten. Zeker als het gaat om voedsel voor (kwetsbare) groepen die precies moeten weten welke en hoeveel voedingsstoffen er in producten aanwezig zijn om een overweging voor consumptie te maken.

Reageer op dit artikel