nieuws

“Allergische reacties doordat voedseletiketten niet kloppen”

Voedselveiligheid & Kwaliteit

“Allergische reacties doordat voedseletiketten niet kloppen”

Mensen met een voedselallergie krijgen allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen voor allergenen op voedseletiketten. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek van het UMC Utrecht en TNO gepubliceerd in het The Journal Of Allergy and Clinical Immunology.

In het onderzoek werden 157 mensen met een voedselallergie een jaar lang gevolgd. Bijna de helft van de deelnemers kreeg ondanks rekening te houden met allergenenlijsten op voedseletiketten toch een allergische reactie.

Mensen naar spoedeisende hulp

“Er zijn in ons land een half miljoen mensen met een voedselallergie. Wij hebben 157 mensen gevolgd en daarvan moesten er zes naar de spoedeisende hulp”, zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.

“Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Als er geen waarschuwing op staat dan kan het dus zijn dat er gewoon wel allergenen inzitten, en omgekeerd, allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt worden vaak niet aangetroffen.”

Allergische reacties

De deelnemers aan het onderzoek moesten hun allergische reacties melden bij de wetenschappers. Allergische reacties bestonden veelal  uit jeukende ogen en overgeven, maar ook uit levensbedreigende reacties als zwellingen in de keel en effecten op longen en hart.

Monster opsturen voor onderzoek

Verder moesten de respondenten ook een monster van het product, waarop zij de reactie kregen, opsturen voor onderzoek. Hieruit blijkt dat de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot bevatten. In voedingsmiddelen waarop wel een allergenenwaarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

Voorverpakt eten

Volgens de onderzoekers vonden er vooral allergische reacties plaats als gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola. Enkele keren gebeurde dit ook bij het consumeren van soep, ijs of vlees. Vooral in monsters van voorverpakte voedingsmiddelen bleek dat in bijna driekwart van de producten allergenen zaten waarvoor niet werd gewaarschuwd.

Europese regelgeving

Geer Houben, Principle Scientist bij TNO en hoogleraar bij het UMC Utrecht, zegt dat er betere Europese regelgeving moet komen voor waarschuwingen op voedseletikettering.

“Bedrijven en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een goede signalering van allergenen. In Australië en Nieuw-Zeeland bestaan dergelijke regels al. Alleen heeft het in Europa geen prioriteit en plaatst het mensen met een voedselallergie dagelijks voor onnodige risico’s.”

Food Law Event 2018

Kom naar het Food Law Event 2018 voor meer informatie over regelgeving rondom allergenen. Er zal onder andere gesproken worden over allergenencommunicatie.

Reageer op dit artikel