nieuws

Drie op vier voedingsbedrijven niet bekend met zonering

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Drie op vier voedingsbedrijven niet bekend met zonering

In Vlaanderen zou volgens een onderzoek van PP4C, een strategische alliantie tussen bedrijven op de cleanroom markt, drie van de vier voedingsbedrijven nog nooit gehoord hebben over hygiënische zonering in de productieomgeving van het bedrijf. In Nederland zou dit bij de helft van de bedrijven het geval zijn.

Eind 2017 heeft PP4C op eigen initiatief een onderzoek laten verrichten binnen de voedingsbranche in Nederland en Vlaanderen België. De vraagstelling ging primair over de bekendheid met zonering binnen de voedingsmiddelen industrie in ‘medium en high-care’ ruimtes. Per saldo wilde PP4C weten welk deel van de voedingsmiddelenmarkt actief bezig is met voedselveiligheid in zijn algemeen, en met beheersing van contaminatie risico’s in de lucht, in het bijzonder.

Verontrustende resultaten

De resultaten van het onderzoek door Wolting Marketing Support waren naar mening van de PP4C organisatie enigszins verontrustend! Bedrijven hebben weliswaar veel aandacht voor het reinigen van oppervlakken en machines, maar zijn zich minder bewust van de risico’s door contaminatie aanwezig in de lucht. In Nederland hadden iets meer dan 50% van de deelnemende bedrijven nog nooit gehoord van zonering in risico bepalende ruimtes, in Vlaanderen lag dat op nagenoeg 75% van de deelnemende ondernemingen! Hierbij moet opgemerkt worden dat in Nederland iets meer dan 1.000 bij de KvK ingeschreven voedingsmiddelen productie bedrijven zijn benaderd en het aantal respondenten op 500 lag. In Vlaanderen bereikten we gelijksoortige respons.

Bewustzijn vergroten

“De bevindingen van dit onderzoek zijn verontrustend, maar niet helemaal verrassend’, zegt PP4C initiator Geerd Jansen. “Het lijkt er op dat de voedselveiligheidsnormen binnen sommige bedrijven simpelweg niet hoog genoeg op de prioriteiten lijst staan en dat er meer moet worden gedaan om hen voor te lichten over de risico’s en gevaren – inclusief die welke niet zichtbaar zijn – die tot voedselveiligheid risico’s kunnen leiden. Immers, alle economische en sociale schade, veroorzaakt door een voedsel veiligheid issue, kan leiden tot grote problemen in een bedrijf. Het risico hier mee geconfronteerd te worden weegt niet af tegen de kosten van een volledig gecoördineerde en geïntegreerde strategie voor een hygiënisch bouwconcept.”

 

Reageer op dit artikel