nieuws

FAVV versterkt controle fipronil in eieren

Voedselveiligheid & Kwaliteit

FAVV versterkt controle fipronil in eieren

Het FAVV heeft na het fipronilincident van de zomer van 2017 een actieplan opgesteld om de efficiënte verwijdering van fipronilresten op de Belgische legkipbedrijven te controleren. Elke consument moet eieren kunnen eten die 100% in orde zijn.

In 2018 zijn in België alle leghenbedrijven met eieren gecontroleerd op fipronil en andere residuen van biociden. Alle resultaten waren in orde. Het actieve toezicht wordt verdergezet om een veilige eiproductie te garanderen in België. Op 12 juni hebben de Duitse autoriteiten Nederlandse eieren van de markt gehaald na het vaststellen van een fipronilgehalte boven de Europese norm.

Eieren in België in orde

Op 13 juni, vandaag, heeft het Voedselagentschap de bevestiging gekregen dat deze eieren inderdaad niet naar België zijn verhandeld. Alle elementen wijzen er dus op dat de eieren op de Belgische markt nog steeds in orde zijn. Vorige vrijdag had het FAVV reeds contact opgenomen met de Nederlandse en Duitse autoriteiten om garanties te krijgen dat deze eieren niet op de Belgische markt zijn beland.

Contact met de keten

Na de vaststelling in Duitsland, heeft het FAVV aan de beroepssectoren die met eieren werken (bedrijven, transformatie, distributie) gevraagd om te blijven toezien op de veiligheid van hun producten en grondstoffen en in het bijzonder van eieren afkomstig uit Nederland. Het FAVV volgt de resultaten daarvan nauwgezet op. Bovendien zet het Voedselagentschap zijn actieve monitoring van de eieren op de Belgische markt verder. Het besteedt daarbij bijzondere aandacht aan eieren afkomstig uit Nederland.

Verhoogd toezicht

Het FAVV zal ervoor blijven zorgen dat de eieren op de Belgische markt veilig zijn. Door zijn verhoogde toezicht op de eiproductie, kan het Voedselagentschap bevestigen dat het verwijderen van fipronil op de Belgische leghenbedrijven efficiënt is gebeurd. Elke consument moet eieren kunnen eten die 100% in orde zijn, en het is net hierover dat het Agentschap waakt door haar controles en door proactief te werken. Het bevraagt daarbij herhaaldelijk de sectoren en volgt de situatie in zijn totaliteit op.

 

Reageer op dit artikel