nieuws

EFSA: ‘richtlijnen voor pesticidegehaltes in babyvoeding misschien niet toereikend’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

EFSA: ‘richtlijnen voor pesticidegehaltes in babyvoeding misschien niet toereikend’

De richtlijnen voor de maximale pesticidegehaltes in voeding voor baby’s jonger dan 16 weken zijn misschien niet toereikend en moeten worden geëvalueerd. Dit stelt de European Food Safety Authority (EFSA) na onderzoek uitgevoerd door het European Panel on Plant Protection Products and their Residues (PPR) in opdracht van de Europese Commissie (EC).

De EFSA heeft een aantal aanbevelingen gedaan om jonge baby’s verder te beschermen tegen mogelijke risico’s van residuen van bestrijdingsmiddelen in voedsel.

Verlaging overwegen

Het PPR heeft geconcludeerd dat voor bestrijdingsmiddelen met zogenoemde toegewezen Health-based guidance valus (HBGV) lager dan 0,0026 mg / kg lichaamsgewicht per dag, het maximum residu gehalte (MRL) van 0,01 mg / kg voor voedingsmiddelen “mogelijk niet voldoende beschermend is en daarom zou verlaging kunnen worden overwogen.”

De richtlijnen  voor pesticide gehalten in voeding voor baby’s en kinderen ouder dan 16 weken zijn volgens het panel wel toereikend.

Risico’s rondom babyvoeding

In mei 2017 vroeg de EFSA de EFSA Scientific Committee (SC) om een onderzoek op te starten naar de risico’s rondom babyvoeding (jonger dan 16 weken oud). De aanleiding was nieuwe wetenschappelijke kennis over de relatie tussen pesticide overblijfselen in eten en de lichamelijke ontwikkeling van baby’s en kinderen.

Lichamelijke ontwikkeling zuigelingen

In het onderzoek werd eerste gekeken naar orgaanontwikkeling bij zuigelingen, inclusief de darm, het metabolisme, de hersenen en hersenbarrières, het immuunsysteem, het endocriene en reproductieve systeem. Om vervolgens te kijken naar de toxiciteit van pesticide. Hiervoor werd gekeken naar studies op basis van dierproeven.

Aanbevelingen

Op basis van het rapport deed de EFSA de volgende aanbevelingen aan de EC:

  • De maximumgehaltes aan bepaalde soorten residuen van bestrijdingsmiddelen die aanwezig kunnen zijn in levensmiddelen die bedoeld zijn voor zuigelingen en jonge kinderen, moeten worden herzien. Dit zou voldoende bescherming bieden voor baby’s jonger dan 16 weken, zelfs bij de hoogst mogelijke blootstellingsniveaus.
  • Specifieke veilige innameniveaus van residuen van bestrijdingsmiddelen voor zuigelingen jonger dan 16 weken kunnen worden vastgesteld overeenkomstig de richtlijnen van het wetenschappelijk comité van de EFSA.

Wat de commissie met de aanbevelingen gaat doen is nog niet duidelijk.

Gerrit Wolterink, voorzitter van de werkgroep die de wetenschappelijke opinie opstelde, zei: “Onze kennis van de ontwikkeling van het kind en de beschikbaarheid van de EFSA-begeleiding hebben ons in staat gesteld tot de conclusie te komen over de hogere niveaus van bescherming voor bepaalde pesticiden die wenselijk zijn voor baby’s jonger dan 16 weken. “

Reageer op dit artikel