nieuws

Greenyard antwoordt op de recente media-aandacht listeriabesmetting

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Greenyard antwoordt op de recente media-aandacht listeriabesmetting

Greenyard reageerde 13 juli eind van de middag met een persbericht op de artikels die gisteren in de pers verschenen omtrent de Listeria besmetting en de voorzorgsmaatregelen die het bedrijf heeft genomen met betrekking tot de terugroepactie van diepvriesgroenten uit haar fabriek in Hongarije.

De European Food Safety Authority (EFSA) meldde dat een specifieke stam van de listeriabacterie werd aangetroffen in 47 ziektegevallen, waaronder 9 aangegeven sterfgevallen, gevonden op basis van zeer geavanceerde “Whole Genome Sequencing” tests. Dezelfde stammen van L. monocytogenes zijn aangetroffen in diepvriesgroenten die door de Hongaarse fabriek van Greenyard zijn geproduceerd.

Verder onderzoek noodzakelijk

Verder onderzoek aangaande de bovenstaande cases en de besmetting in deze fabriek is volgens het voedingsbedrijf evenwel noodzakelijk. Desondanks neemt het bedrijf alle mogelijke bijkomende maatregelen om voedselveiligheid te garanderen. Het bedrijf staat momenteel in contact met de relevante autoriteiten om verdere informatie over deze specifieke stam te beoordelen. “We staan volledig achter verder onderzoek, aangezien voedselveiligheid en de gezondheid van de consument vanzelfsprekend onze eerste prioriteit zijn”, meldt Greenyard.

Hongaarse Autoriteit voor Voedselveiligheid

Op 29 juni 2018 heeft de Hongaarse Autoriteit voor Voedselveiligheid een resolutie gegeven aan Greenyard Frozen Hungary Kft om alle marketing stop te zetten en alle diepvriesproducten die op de productiesite geproduceerd werden tussen augustus 2016 en juni 2018 bij klanten en consumenten terug te roepen. Dit in het kader van een potentiële besmetting met listeria wanneer diepvriesproducten onvoldoende gekookt worden. 

Bijkomende maatregelen

Na het verkrijgen van deze resolutie heeft Greenyard onmiddellijk alle nodige bijkomende maatregelen genomen om de voedselveiligheid te garanderen, waaronder het terugroepen van producten, de sluiting van de Hongaarse productiesite en bijkomende tests en analyses. De terugroepactie is een voorzorgsmaatregel en betekent niet dat teruggeroepen producten effectief besmet zijn.

Consumentenadvies

Het diepvriesgroentebedrijf adviseert consumenten om diepvriesproducten te koken. Wanneer de producten minstens 2 minuten op een minimum temperatuur van 70°C gekookt worden, is het risico op infectie volledig geëlimineerd. 

 

 

Reageer op dit artikel