nieuws

Fevia pleit voor bewustwording rond vervaldatum

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Fevia pleit voor bewustwording rond vervaldatum

“Wij staan open voor de vraag en hebben daar geen fundamentele bezwaren tegen”, zei Nicholas Courant van Fevia in “De wereld vandaag” vrijdag 24 augustus op Radio 1 over het voorstel van de N-VA om de verplichte vervaldatum op sommige verpakkingen af te schaffen. De partij wil zo voedselverspilling tegengaan.

“Maar in de praktijk zullen de meeste bedrijven de datum blijven plaatsen als ze daarvoor de keuze hebben. Want zo’n datum geeft niet enkel de veiligheid aan, maar ook de kwaliteit. Als bedrijf wil je aan de consument kunnen meegeven tot wanneer de smaak van het product gegarandeerd is”, benadrukte Fevia-woordvoerder Nicholas Courant over het N-VA voorstel. De partij wil voor een aantal eetwaren de verplichte vervaldatum afschaffen om zo voedselverspilling tegen te gaan.

Producten zonder vervaldatum

Aardappelen, azijn, keukenzout en suiker zijn producten die geen houdbaarheidsdatum op de verpakking hebben staan. De regeringspartij wil het lijstje uitbreiden met onder meer pasta, rijst, koffie, thee en conserven in blik.

Bewustwording

Volgens Fevia moet er werk worden gemaakt van een bewustmaking rond het verschil tussen “te gebruiken tot” en “ten minste houdbaar”. “Te gebruiken tot” is een zeer strikte richtlijn. Er is een kans dat de voedselveiligheid van het product niet meer is gegarandeerd na die datum. Voor de duidelijkheid: deze datum wil de partij niet afschaffen. “Ten minste houdbaar tot” heeft daarentegen niets met de voedselveiligheid van het product te maken. Deze datum geeft enkel aan dat de kwaliteit (met name smaak, textuur en uiterlijk) van het product tot dan gegarandeerd is. Daarna kan het product nog worden gebruikt, maar de kwaliteit is mogelijk minder. “Uiteraard willen we kijken hoe we als sector kunnen meewerken aan een campagne daarover”, zei Courant in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Want het laatste wat je wil als bedrijf is dat je product in de vuilnisbak belandt.”

Reageer op dit artikel