nieuws

Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Nederland krijgt nieuw instituut voor voedselveiligheid

Vanaf 1 juni 2019 vormen RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuw instituut: Wageningen Food Safety Research (WFSR).

Door het samenvoegen van beide organisaties ontstaat een unieke kennisinstelling voor de voedsel- en voederveiligheid in Nederland. Het nieuwe instituut kan de laboratoriumondersteuning voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de rijksoverheid effectiever en kennisintensiever uitvoeren. Door deze samenvoeging wordt de kennis op het terrein van voedsel- en voederveiligheid en voedselfraude vergroot.

Steunpilaar voor NVWA

Wageningen Food Safety Research is een steunpilaar bij incidenten en crises voor de NVWA, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en speelt een rol bij milieu-incidenten en (voedsel)vergiftigingen. Daarnaast functioneert WFSR tevens als nationaal en Europees referentielaboratorium. Het nieuwe instituut kan zijn activiteiten als internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum verder uitbouwen door de bundeling van krachten.

Al nauwe samenwerking

Het RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- Voedselveiligheid (130 medewerkers) zitten al geruime tijd in hetzelfde gebouw op de Wageningen Campus en werken al nauw samen. Aan deze samenvoeging is een lang proces voorafgegaan waarin in juni 2018 het politieke besluit middels een kamerbrief van de ministers van LNV en MZS werd bekrachtigd.

Foto: De getekende fusiedocumenten worden overhandigd: van links af: Rob van Lint (NVWA), Louise O. Fresco (WUR) & Rens Buchwaldt (WUR).

Reageer op dit artikel