nieuws

Traceerbaarheid op maat bij Porc Qualité Ardenne (+video)

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Traceerbaarheid op maat bij Porc Qualité Ardenne (+video)

Porc Qualité Ardenne (PQA), een coöperatie van varkensvleesproducenten, automatiseerde haar productieproces. Voor traceerbaarheid op maat integreerde verpakkingspartner Presa een prijsweeg etiketteermachine in combinatie met een label applicator en labelprinters in een verpakkingslijn.

Porc Qualité Ardenne (PQA) is een coöperatie van varkensvleesproducenten die zich van anderen onderscheidt omdat alles er zich onder één dak bevindt, zowel het slachthuis als de snij- en verwerkingsafdelingen. Het bedrijf telt een vijftigtal werknemers. Presa is reeds meer dan 35 jaar actief op de Belgische en Luxemburgse markt en volgt de technologische ontwikkelingen op gebied van verpakking, codering, labelling en traceerbaarheid op de voet. 

Just-in-time

“De twee traysealers die de vleesbereidingen verpakken, zijn aangesloten op een transportband die leidt naar de prijsweeg etiketteermachine van Leich & Mehl. Het schaaltje wordt vervolgens – ongeacht de afmetingen – gewogen en geëtiketteerd, en tot slot ontvangt de operator de producten aan het einde van de lijn om ze in bakken, en nadien op een pallet te plaatsen. Elke bak krijgt een etiket met het totale gewicht van de producten in de bak, en elke pallet krijgt een etiket met het totale gewicht van de bakken. De vrachtwagen staat intussen al klaar, dus dit gebeurt allemaal ‘just-in-time’. We hebben het over een productie van 8 uur per dag, 5 dagen per week, dus wekelijks duizenden producten met een minimum van 15.000 trays”, legt Didier Pumay, sales manager bij PQA, uit.

Flexibiliteit

PQA combineert de Leich & Mehl-machine met een ALritma S-label applicator van het merk ALtech. Pumay: “De flexibiliteit waarover we beschikken met de huidige werkwijze is echt een enorm voordeel. Dit geldt niet alleen voor de nieuwe, maar ook voor de oude handmatige etiketteermachines. De handmatige werkposten zijn verbonden met het wifi-netwerk, we kunnen ze dan ook probleemloos overal binnen de afdelingen verplaatsen en etiketteren daar waar het product zich bevindt. De machine gaat dus naar het product, wat uitermate makkelijk is.”

Aanzienlijke tijdwinst

Operator Christian Thielmans vervolgt: “Vóór de automatisering gebruikten we alleen de vijf kleine handmatige labelprinters, geleverd door Presa. De verpakker plaatste handmatig de ene sticker en een andere persoon bevestigde handmatig het etiket product/gewicht. Dankzij de automatisering besparen we dus één persoon. Vóór de automatisering van de etikettering met Leich & Mehl nam een bestelling voor Delhaize 4 uur in beslag en een bestelling van Bioplanet één dag, nu voltooien we beide bestellingen in 8 uur! “

Video en meer informatie

Bekijk hieronder een video van het verpakkingsproces en klik hier voor meer informatie over het project van Presa bij Porc Qualité Ardenne (PQA).

Reageer op dit artikel