nieuws

Biosensor kan snel voedingsproduct testen op bacteriële besmetting

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Biosensor kan snel voedingsproduct testen op bacteriële besmetting Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een biosensor ontwikkeld die voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces kan testen op mogelijke bacteriële verontreinigingen. Praktijktesten zijn de volgende stap.

Biosensor kan snel voedingsproduct testen op bacteriële besmetting

Bart van Grinsven, assistent professor bij het departement Sensor Engineering (faculteit Science & Engineering) van Maastricht University, is intensief betrokken bij het project. “Vanuit de drie universiteiten hebben we de technologie in handen. Maar we willen dat deze vinding ook het daglicht ziet: uit het lab en naar de markt gaat. Om de technologie op de werkvloer te implementeren, werken we samen met bedrijven die ervaring hebben in het industrialiseren van zowel hardware (Voxdale BVBA) als software (Yookr BV). Wij zorgen voor de technologie, zij maken er een toepassing van.”

Smoothies en tortilla’s

Twee voedingsmiddelenbedrijven zijn betrokken bij het project: Alberts, een Belgische start-up die een volautomatische smoothie-automaat heeft ontwikkeld, en Dürüm Company NL, een producent van op tortilla gebaseerde producten. De technologie wordt bij hun in de praktijk getest.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Naast de drie kennisinstellingen en vier bedrijven, zijn ook Brightlands Campus Greenport Venlo en het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) bij het project betrokken. ILVO is verantwoordelijk voor de microbiologische referentiemetingen en de communicatie en demonstratie van het gebruik van de biosensoren aan geïnteresseerde Vlaamse bedrijven. Brightlands Campus Greenport Venlo heeft alle Nederlandse partijen binnen het project bij elkaar gebracht en gaat ervoor zorgen dat de kennis uit het project voor iedereen beschikbaar komt via onder andere workshops. Met een bijdrage van 850.000 euro van Interreg Vlaanderen-Nederland gaan Nederlandse en Belgische onderzoekers via het project AgrEUfood deze nieuwe technologie verder ontwikkelen en in de praktijk testen.

Reageer op dit artikel