nieuws

Certificatie efficiëntste tool voor verbetering voedselveiligheid

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Uit onderzoek van DNV GL blijkt dat 79% van de leiders in de voedingsmiddelenindustrie certificatie als topprioriteit beschouwt om aan de regelgeving te voldoen maar wel toepassingen voor nieuwe technologieën onderzoekt.

Certificatie efficiëntste tool voor verbetering voedselveiligheid

Het onderzoek bij meer dan 1600 experts uit de voedingsmiddelenindustrie komt ook naar voren dat meer dan de helft (53%) certificatie beschouwd als een middel om de voedselveiligheid in de hele sector te verbeteren. Beter aan de regelgeving voldoen, is met 86% het hoogst gewaardeerde voordeel van certificatie. Verbeterde veiligheid en kwaliteit komen op de tweede plaats.

Holistische benadering

“Certificatie blijft centraal staan in het beheersen van risico’s en biedt voordelen in de hele toeleveringsketen. En het is niet verwonderlijk dat degenen die voor een holistische benadering kiezen er het meest bij gebaat zijn”, reageert Ingunn Midttun Godal, Global Director Business Development, DNV GL – Business Assurance.

Waardeketens verbeteren

Volgens Veronique Discours-Buhot, directeur van het Global Food Safety Initiative, vormt certificatie een toenemende zorg, maar biedt het ook enorme kansen: “De resultaten van het onderzoek tonen duidelijk aan dat certificatie centraal staat bij bedrijven die hun waardeketens willen verbeteren.”

Digitalisering

Momenteel maakt volgens DNV GL slechts 1 op de 10 bedrijven in hoge mate gebruik van nieuwe digitale technologieën om de voedselveiligheid te waarborgen. De lange termijn is rooskleuriger, met een toename naar 4 op de 10 bedrijven. Meer dan een kwart van de bedrijven zegt niet te weten hoeveel ze in de komende 12 tot 18 maanden in digitale oplossingen zullen investeren. 14% antwoordt dat ze hier niets aan zullen uitgegeven.

Nieuwe opportuniteiten

“Voedselveiligheidscultuur en digitalisering zullen steeds meer kansen bieden”, zegt Godal van DNV GL. “Nieuwe digitale technologieën lijken voor voedselveiligheid niet in zwang te zijn. Toch zien we nu al bedrijven die ervan profiteren door het certificeringsproces transparanter te maken, de toeleveringsketens te beheersen en consumentenvertrouwen op te bouwen. Digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden om de voedselveiligheid te bevorderen en de enige manier om het potentieel volledig te benutten, is blijven samenwerken.”

Reageer op dit artikel