nieuws

Nadelen van manuele desinfectie

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Vandaag worden veel procedures inzake hygiëne in de voedselverwerkende industrie nog op manuele basis uitgevoerd. Dit houdt volgens Medtradex 7 risico’s in. Automatisch desinfecteren is de oplossing.

Nadelen van manuele desinfectie

Beperking 1 – Residu

Heel wat producten, waaronder de vaak toegepaste quaternaire ammoniumverbindingen, bevatten chemicaliën die achterblijven op oppervlakken in de onmiddellijke omgeving waarin voedselmiddelen verwerkt worden. Ondanks manuele spoeling is het voedingsbedrijf bijgevolg nooit zeker dat er geen residu achterblijft.

Beperking 2 – Onbereikbaarheid

Complexe opstellingen, hoge plafonds, luchtbehandelingssystemen, … zullen de bereikbaarheid van kritische oppervlakken nefast beïnvloeden, met een aanzienlijk risico op het bekomen van een schaduweffect. Op die manier zullen bepaalde oppervlakken veelvuldig en afdoende behandeld worden terwijl andere oppervlakken ondermaats gedesinfecteerd blijven, mogelijk zelfs onder de kritische grenswaarden.

Beperking 3 – Manueel werk

De persoon in kwestie die de desinfectie uitvoert bepaalt steeds in welke mate een vooraf bepaalde desinfectieprocedure daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Manueel is en blijft immers manueel…

Benieuwd naar de andere 4 beperkingen? Download hier het gratis E-Book en ontdek ze alle 7!

Voordelen van automatische desinfectie (Nocotech concept)

Het verlagen van de infectiedruk en het optimaliseren van het desinfectieproces is een niet te onderschatten en uiterst cruciale stap in het voedselverwerkingsproces.

  • Alle oppervlakken in de ruimte worden ontsmet.

Het gehanteerde product vormt een droge mist homogeen verdeeld in de ruimte waarbij deze ‘positief geladen partikels’ door de ‘negatief geladen’ oppervlakken aangetrokken worden. Dit concept laat op die manier toe alle oppervlakken in de ruimte automatisch te desinfecteren.

  • Automatische (niet-manuele) desinfectie

Het voedingsbedrijf bekomt elke keer opnieuw hetzelfde optimale resultaat. Bovendien kan het toestel op een vooraf bepaald tijdstip opstarten wat het proces vereenvoudigt en de effectiviteit verhoogt. Bovendien draagt dit concept het Belgisch toelatingsnummer (9017B): een wettelijke vereiste die het bedrijf ook kan voorleggen bij audits.

“Meten = weten”. Daar het proces reproduceerbaar en meetbaar is via H2O2 meting, kan het worden gemonitord en gevalideerd.

  • Snel, praktisch en zuinig

1 ml/1 m³ Nocolyse is voldoende om alle oppervlakken in de ruimte te ontsmetten. Op het toestel stelt de gebruiker het volume (lxbxh) in van de te ontsmetten ruimte. Per ingestelde m³ zal het toestel 1ml vloeistof vernevelen. Concreet, voor een ruimte van 10 m x 5 m x 4 m is dit 200 m³. Om deze te ontsmetten heb is dus slechts 200 ml product nodig. De te behandelen ruimten gaan van 10 tot 20.000 m³.

  • 100% Materiaalcompatibiliteit

Geen risico op corrosie of oxidatie van de in de ruimte aanwezige materialen, daar het een “droge” desinfectie betreft. Bij het natuurlijke afbraakproces van waterstofperoxide zullen via deze verneveltechniek geen vrije zuurstofionen gevormd worden. Bovendien blijven de oppervlakken droog, waardoor het concept 100% garant staat voor compatibiliteit ten aanzien van alle type oppervlakken. Dit is tevens door studies onderbouwd.

  • Vrij van residu – naspoelen overbodig

Droge verneveling (d.m.v. een verneveltoestel zoals Nocospray 2 of Nocomax) van een biologisch afbreekbaar ontsmettingsmiddel op basis van H2O2 (Nocolyse) in de ruimte (breekt af in water en zuurstof waardoor oppervlakken vrij van chemicaliën zijn). Dit product werd ontwikkeld volgens de ISO 9001/13485 standaarden.

 

 

Reageer op dit artikel