nieuws

Bacteriofagen bestrijden pathogenen in verse voedingsmiddelen

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Bacteriofagen bestrijden pathogenen in verse voedingsmiddelen

Deense onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden voor bestrijding van pathogenen. Zij maken gebruik van bacteriofagen: kleine virussen die specifieke bacteriën infecteren en doden.

De resultaten van het Deens onderzoek komen voort uit een vier jaar durend project van de Deense voedingsmiddelenindustrie en onderzoekspartners in het TOP SAFE-project.

Arla en Danish Crown

Het Deense ministerie voor milieu en voeding (GUDP) financiert het TOP SAFE project. Het project wordt geleid door ISI Food Protection, een onderzoekscentrum voor voedingsmiddelenmicrobiologie. Verdere deelnemers aan het project zijn de Universiteit van Kopenhagen, Arla, Danish Crown, Flensted, Danpo, SEGES en het Deense Kenniscentrum voor landbouw.

Voedselinfecties

Het onderzoek richtte zich op verse voedingsmiddelen die van nature een hoger risico lopen op contaminatie. Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) worden er jaarlijks in Europa 320.000 mensen ziek door voedselinfecties. Die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten.

Pathogenen bestrijden

Op dit moment worden methodes zoals pasteurisatie, atmosferisch verpakken en bestraling gebruikt voor het tegengaan van ziekteverwekkers in voedingsmiddelen.

Deze methodes hebben volgens TOP SAFE echter ook minpunten, zoals het beïnvloeden van de smaak van het eindproduct en de bijkomende hoge kosten. Daarnaast doden deze methodes ook de goede bacteriën.

Bioconserveringstechnieken

TOP SAFE heeft, naar eigen zeggen, een efficiënte en natuurlijke manier gevonden om verse voedingsmiddelen te beschermen tegen Salmonella, E. Coli, Campylobacter en Listeria. Dit doen zij aan de hand van bioconserveringstechnieken.

Bacteriofagen

De hulpmiddelen die TOP SAFE gebruikt, zijn bacteriofagen, ofwel fagen. Dit is de natuurlijke vijand van bacteriën. Deze fagen doden ziekteverwekkende bacteriën, maar zijn niet gevaarlijk voor mensen, dieren en planten.

TOP SAFE identificeerde in het onderzoek tot nu toe tweehonderd fagen die verschillende pathogene bacteriën verwijderen en doden.

Lone Brøndsted, professor fagen-biologie aan de Universiteit van Kopenhagen, legt uit hoe het werkt: “We verzamelen de fagen uit kleine meren in de dierentuin, andere parken en uit bijvoorbeeld afvalwater. Dan isoleren en karakteriseren we de fagen. Vervolgens achterhalen we welke bacteriën ze bestrijden, hoe doeltreffend ze zijn en hoe voedselveilig de fagen zijn.”

Voedingsmiddelenindustrie

Anne Elsser-Gravesen, mede-eigenaar van ISI Food Protection en TOP SAFE projectleider, laat weten dat deze methode geschikt is voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie: “Industriële testen bij een vleesverwerkingsbedrijf hebben de doeltreffendheid van onze bioconserveringstechniek op grote schaal laten zien.”

Voedselverspilling

Naast het versterken van voedselveiligheid, denkt Elsser-Gravesen dat de techniek ook kan bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Volgens Elsser-Gravesen wordt op dit moment een derde van het eten weggegooid. Het gebruik van bacteriofagen kan bacteriën doden die eten bederfelijk maken waardoor er een langere houdbaarheid ontstaat.

Campylobacter

De GUDP start rond de herfst een nieuw project, CAMPACT. Dit project gaat op zoek naar een manier om de bacterie Campylobacter in vers gevogelte te bestrijden.

Elsser-Gravesen vertelt over het vervolgproject: “Bioconservering door het gebruik van bacteriofagen is een relatief nieuwe technologie die veelbelovende resultaten laat zien in het bestrijden van Listeria en Salmonella. Maar de techniek heeft beperkingen voor het bestrijden van Campylobacter.”

“In het CAMPACT-project onderzoeken we de volgende generatie van de fagen technologieën, waarbij we op de gehele keten focussen,” aldus Elsser-Gravesen.

Reageer op dit artikel