nieuws

Behandeling en preventie van buikgriep door norovirus een stap dichterbij

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Onderzoekers KU Leuven ontdekken een onderzoeksmodel voor het kweken en bestuderen van het pathogene norovirus, dat mogelijk voorkomt op rauwe groenten of schelp- en schaaldieren.

Behandeling en preventie van buikgriep door norovirus een stap dichterbij

Buikgriep, onder meer veroorzaakt door het norovirus, is een infectie van de darmen, met als symptomen hevig braken en zware diarree. Tot nu toe kon men het virus enkel onderzoeken via een variant bij muizen. Het nieuwe onderzoeksmodel, dat beschreven wordt in het wetenschappelijk tijdschrift ‘PLOS Pathogens’, moet het op termijn mogelijk maken om een therapie te ontwikkelen tegen buikgriep.

Erg besmettelijk virus

Het is een erg besmettelijk virus dat vaak van mens op mens wordt overgedragen, bijvoorbeeld via contact met de handen of via besmet voedsel. Plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals scholen, woonzorgcentra of kinderdagverblijven, zijn daarom extra gevoelig voor mogelijke uitbraken.

Efficiënt model

Het KU Leuven team van professor Neyts en dr. Joana Rocha Pereira heeft, in samenwerking met jet Leuvense labo van professor Peter de Witte (Moleculaire Bio-ontdekking), een belangrijke onderzoeksstap gezet in dit. “Voor het eerst hebben we een efficiënt model kunnen ontwikkelen om het menselijke norovirus te bestuderen”, zegt professor Neyts. “Tot nu toe was het zeer moeilijk om het virus te kweken in het labo. Bij de dierlijke variant, bijvoorbeeld bij muizen, lukte dat wel, maar dat virus verschilt toch nog behoorlijk van het menselijke virus.”

Larven als model

“De oplossing vonden we bij de larven van zebravissen, die overigens wel vaker gebruikt worden voor andere vormen van biomedisch onderzoek”, aldus professor Peter de Witte. “Eerst isoleren we het norovirus uit de stoelgang van besmette personen. Vervolgens wordt een minieme hoeveelheid van het virus geïnjecteerd in de larven.”

Verschillende voordelen

Het onderzoeksmodel heeft verschillende voordelen, zegt professor Neyts. “We kunnen op één dag bijvoorbeeld honderden van deze minuscule larfjes injecteren. In enkele dagen tijd gaat het virus zich heel efficiënt vermenigvuldigen. De larven zijn bijna doorzichtig en met microscopie en andere technieken kunnen we de infectie op de voet volgen”

Uitbraak voorkomen

Deze methode is belangrijk om de biologie van het norovirus te bestuderen, maar ook voor de ontwikkeling van mogelijke geneesmiddelen. De eerste testen tonen aan dat bepaalde moleculen de vermenigvuldiging van het virus afremmen in de larven.

Therapie om uitbraak buikgriep te voorkomen

Op termijn kan dit leiden tot een therapie om een uitbraak van buikgriep te voorkomen, aldus dr. Rocha Pereira. “Zeker op plaatsen waar veel personen met een verzwakte gezondheid verblijven, zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra, kan dit zeer belangrijk zijn. Het doel van een antivirale therapie is om de uitbraak zo efficiënt mogelijk in te dijken. Het idee is om zodra buikgriep opduikt bij één of enkele van de bewoners, de anderen te beschermen door hen medicatie toe te dienen nog voor ze ziek worden. De ontwikkeling van een therapie zal nog veel onderzoek vergen, maar met dit nieuwe model hebben we wel een belangrijke stap gezet.”

De volledige tekst van de studie “A robust human norovirus replication model in zebrafish larvae” is gepubliceerd in de journal ‘PLOS Pathogens’.

Reageer op dit artikel