nieuws

“Onduidelijk hoeveel Belgische winkels besmet vlees verkochten”

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Het is zaterdag 5 oktober nog niet duidelijk of, buiten supermarktgroep Aldi, nog bedrijven in ons land beleverd zijn door de Nederlandse vleeswarenproducent Offerman. Dat zegt het federaal voedselagentschap FAVV in De Standaard.

“Onduidelijk hoeveel Belgische winkels besmet vlees verkochten”

In Nederland zijn door een listeriabesmetting drie mensen overleden, en kreeg één vrouw een miskraam. De besmettingen zijn afkomstig van Offerman, een dochterbedrijf van de vleeswarengroep Ter Beke. Offerman riep donderdag 3 oktober gesneden en verpakte vleeswaren terug die in een vestiging in het Nederlandse Aalsmeer werden geproduceerd, wegens de mogelijke aanwezigheid van listeria. In België riep daarop Aldi een product terug, met name gebraden rosbief van het merk Délifin. Dat bleek geleverd door de fabriek van Offerman in Aalsmeer. Het product werd volgens een woordvoerder “uit voorzorg” teruggeroepen.

RASFF-waarschuwing

De informatie waar FAVV vrijdag 4 oktober op aandrong  bij de NVWA is er intussen gekomen onder de vorm van een RASFF-waarschuwing, een melding van voedselveiligheidskwesties binnen de EU. “Daarin werd bevestigd dat er vanuit Offerman in Aalsmeer geleverd is aan Aldi België”, aldus FAVV-woordvoerder Koen De Roover in De Standaard. Of nog andere Belgische bedrijven werden beleverd door Offerman is nog niet duidelijk. “Daar is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volop mee bezig”, klinkt het bij het FAVV.

Reageer op dit artikel