nieuws

Listeria in vleeswaren Offerman veroorzaakte mogelijk drie doden

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Twintig patiënten raakten afgelopen twee jaar besmet met listeria afkomstig van de vleeswaren van Offerman in Aalsmeer. Drie van hen overleden. Ook kreeg één vrouw een miskraam.

Listeria in vleeswaren Offerman veroorzaakte mogelijk drie doden

Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Offerman, onderdeel van de Ter Beke Groep, stuurde inmiddels een veiligheidswaarschuwing uit en supermarkten haalden de vleeswaren uit de schappen.

Lees ook:
Jumbo roept groot deel vleeswaren terug vanwege listeria

Monsters

Het RIVM zag dat een bepaald type listeria voorkwam bij meerdere patiënten. Het instituut  riep hierop de hulp in van de NVWA. Die vergeleek de bevindingen van het RIVM met DNA-gegevens uit haar voedsel- en bedrijfsmonsteringsdatabase. Die kwamen bij één monster overeen, waarna de NVWA een vervolgonderzoek startte. Het is zo goed als zeker dat de infectiebron hiermee gevonden is, stelt de voedselautoriteit.

Onderzoeksmethode

De NVWA wist met behulp van een nieuwe onderzoeksmethode de listeriabacterie afkomstig van besmette monsters uit de fabriek van Offerman in Aalsmeer te linken aan de twintig patiënten die de afgelopen twee jaar met listeria besmet raakten en waarvan er drie overleden.

Per jaar komen tachtig meldingen van listeria-infectie bij het RIVM binnen.


Listeria monocytogenes wordt uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november. Kijk voor het programma en voor aanmelding op de eventsite


Extra inspecties

De NVWA had al vermoedens dat er zaken niet klopten bij Offerman. Daarom zijn er de afgelopen drie maanden extra inspecties geweest, meldt een woordvoerder aan de NOS.

De NVWA drong aan op extra maatregelen. Het bedrijf deed dit, maar het was niet genoeg. “Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect.”

Terugroepacties

Offerman roept alle voorverpakte producten terug onder andere 135 bij Jumbo, 168 bij Sligro en vier bij Aldi. Bij de terugroepacties gaat het om producten als achterham, kipfilet en bacon. De productie van vleeswaren in de fabriek van Offerman in Aalsmeer wordt tijdelijk stilgelegd.

Andere  fabrieken van de Ter Beke Groep nemen de productie over. Ter Beke wenst te benadrukken dat de mogelijke besmetting en de recall enkel producten uit de Offerman locatie Aalsmeer betreft. Alle betrokken klanten werden reeds op 3 oktober 2019 door Offerman geïnformeerd. Geen enkele andere locatie van de groep is betrokken. Ter Beke staat momenteel in contact met de relevante autoriteiten en staat volledig achter verder onderzoek. Offerman neemt daarin zelf de nodige acties en verleent haar volledige medewerking aan de bevoegde autoriteiten.

Supermarkten

Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten nog meer aandacht krijgen voor de borging van listeria. “Als blijkt dat het nodig is, zullen protocollen worden aangepast”, reageert een woordvoerder in de Telegraaf.

Reageer op dit artikel