nieuws

Listeriabesmetting vleeswaren dwingt moederbedrijf Offerman tot winstwaarschuwing

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Ter Beke waar vleesverwerkend bedrijf Offerman onder valt, geeft winstalarm af na de listeriabesmetting van afgelopen vrijdag.

Listeriabesmetting vleeswaren dwingt moederbedrijf Offerman tot winstwaarschuwing

Ter Beke heeft een winstwaarschuwing afgegeven. Dat doet het vleesverwerkend bedrijf naar aanleiding van de listeriabesmetting bij haar Nederlands dochterbedrijf Offerman. Een fabriek in Aalsmeer werd afgelopen week stilgelegd vanwege de besmetting.

Winstalarm

Ter Beke verwacht dat door die fabriekssluiting de brutowinst tot 10 procent lager uitpakt en geeft daarom een winstalarm af. Eerder verwachtte het bedrijf nog dit jaar meer winst te maken dan vorig jaar, maar daar zijn ze nu op teruggekomen.

Drie doden

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldden vorige week dat drie mensen overleden zijn als gevolg van de listeriabesmetting. Een vrouw kreeg een miskraam als gevolg van de bacterie. Diverse supermarkten in Nederland en België riepen vleeswaren van Offerman terug. Onder meer Sligro, Aldi en Jumbo hebben uit voorzorg alle voorverpakte vleeswaren van Offerman uit de schappen gehaald, in België volgde Albert Heijn.

Albert Heijn te laat

Albert Heijn Nederland heeft twee dagen lang geen waarschuwing over het mogelijk besmette vlees van fabrikant Offerman op de eigen website geplaatst. Dat had wel gemoeten zegt een woordvoerster. Waarom het niet gemeld is, weet ze niet. Wel benadrukt ze dat de vleeswaren direct uit de schappen zijn gehaald en er in de winkel een waarschuwing is opgehangen. De mededeling is zondag alsnog op de website gepubliceerd. Klanten worden dringend verzocht de producten niet te eten en terug te brengen.

Recall vleeswaren

Bij de Albert Heijn gaat het om voorverpakte en gesneden vleeswaren van het merk Wahid, waaronder kalkoenham, kipboterhamworst, kipfilet provence, kipfilet natuur, rundercervelaat, runderrookvlees, rundersalami.

Supermarktketens Aldi en Jumbo haalden uit voorzorg alle voorverpakte vleeswaren van Offerman uit de schappen, lieten ze vrijdagavond weten. “Alhoewel de kans op besmetting van deze producten heel klein is, stellen we de veiligheid van voedsel in de winkels voorop”, aldus een woordvoerder van Jumbo.

Productie stopgezet

Offerman heeft de productie en levering van producten donderdag al gestopt en sloot meteen de fabriek in Aalsmeer na de aanwijzing van de bacteriebesmetting. Het snijden en verpakken van vleeswaren in Aalsmeer mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht en zijn goedgekeurd door de NVWA, heeft die instantie het bedrijf laten weten. De terughaalactie is donderdag meteen van start gegaan. Offerman heeft een tweede vestiging in Borculo maar daar gelden de maatregelen niet. Het hoofdkantoor staat in Almelo.

Bron: ANP

Food Safety Event

Listeria monocytogenes wordt uitgebreid behandeld op het VMT Food Safety Event op 28 november. Kijk voor het programma en voor aanmelding op de eventsite.

Eerder schreef VMT over deze listeriabesmetting:

VMT schreef al eerder over listeria:

Reageer op dit artikel