nieuws

AH superfood winnaar Gouden Windei

Wetgeving & Toezicht

AH superfood winnaar Gouden Windei

‘Voedselwaakhond’ Foodwatch heeft in Nederland de winnaar van het Gouden Windei 2015 bekend gemaakt. De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Albert Heijn heeft gisteravond in een consumentenprogramma laten weten de samenstelling van de cranberries dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries wordt verdubbeld tot 60%.

De cranberries van Albert Heijn bestaat nu nog voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn kreeg hiermee 28% van de dertienduizend stemmen en wint het Gouden Windei 2015, uitgereikt door ‘voedselwaakhond’ Foodwatch

Liga melk-aardbei en light pindakaas

Tweede in de windei-verkiezing is de Liga melk-aardbei geworden met 0,03% aardbeipoeder en 667x meer suikers. De light pindakaas van supermarkt plus is op de derde plaats geëindigd. Deze pindakaas bevat weliswaar 30% minder vet, maar wel 451% méér suikers omdat vette pinda’s zijn vervangen door pure glucosestroop.

Aandacht in de media

De verkiezing kreeg heel veel aandacht in de Nederlandse media waardoor Foodwatch duidelijk kon maken hoe misleidend de voedselindustrie vaak is. Zo zat een vertegenwoordiger van deze organisatie, die ook actief is in Duitsland en Frankrijk, gisteravond bij het goed bekeken consumentenprogramma Radar.

Successen

Daarnaast leidde de verkiezing ook direct tot een aantal concrete successen: Albert Heijn heeft Foodwatch laten weten de samenstelling van de cranberries dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries wordt verdubbeld tot 60%. Supermarkt Plus liet weten te stoppen met de huidige pindakaas light. Dit deed zij samen met de andere Nederlandse supermarkten Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet, Deen, Coop en Emté die allen eenzelfde soort pindakaas light verkopen. Dit zijn volgens Foodwatch kleine stapjes in de goede richting, maar de verkiezing voor het Gouden Windei geeft heel duidelijk weer dat de huidige wetgeving faalt. Er wordt op allerlei manieren ruimte gegeven aan fraude en misleiding.

Reageer op dit artikel