nieuws

Slachthuis Tielt onder strenge voorwaarden terug open

Wetgeving & Toezicht

Slachthuis Tielt onder strenge voorwaarden terug open

Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts heeft het Exportslachthuis in Tielt diverse strenge voorwaarden opgelegd die het Dierenwelzijn moeten garanderen. Het opgelegde actieplan is sinds donderdagmiddag openbaar. Onderzoeksinstelling Thomas More licht het slachthuis momenteel door. Zolang de doorlichting niet voltooid is, is er permanent intern toezicht op de levende dieren.

Vlaams dierenminister Ben Weyts liet het Exportslachthuis in Tielt sluiten op donderdag 23 maart. Weyts had zijn Inspectiedienst ter plaatse gestuurd na een schokkend filmpje met gruwelijke undercoverbeelden uit het slachthuis. Op de beelden was te zien hoe medewerkers dieren mishandelden, zonder enig respect voor hun welzijn of de bestaande regelgeving.

Slachtvergunning werd ingetrokken. De dierenmishandelaars werden op basis van de beelden geïdentificeerd en hun slachtvergunning werd ingetrokken door de Dienst Dierenwelzijn. Het parket onderzoekt de strafrechtelijke vervolging.

Strenge voorwaarden

Weyts legt het slachthuis zelf in een uitgebreid Actieplan strenge voorwaarden op, zodat het Exportslachthuis zich in de toekomst kan bewijzen als een positief voorbeeld inzake dierenwelzijn. Het gaat onder meer om:

– Versterkt cameratoezicht;

– Aanstelling van een ‘animal welfare officer’ met een staffunctie en een duidelijk onafhankelijke positie;

– Extra (+ herhaaldelijke) opleiding voor al het personeel dat met levende dieren werkt in samenwerking met Thomas More Hogeschool;

– Sterk verhoogde controle op de goede werking van de verdovingsapparatuur + bijkomende verdovingstoestellen voor noodgevallen;

– Nultolerantie voor aanvoer in strijd met dierenwelzijn (chauffeurs mogen definitief niet meer leveren);

– Verbeterde en aangescherpte procedures.

Doorlichting door Thomas More

Weyts heeft ook opdracht gegeven om meteen na de heropstart van het slachthuis te beginnen met een uitgebreide en strenge doorlichting, die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke onderzoeksinstelling (Thomas More). De volledige werking van het slachthuis, van de aankomst van de dieren in het slachthuis tot de verzending van het vlees, wordt onder de loep genomen: alle procedures, alle noodplannen, alle toestellen en alle ruimtes worden kritisch bekeken.

Permanent intern toezicht

Zolang de doorlichting niet voltooid is, wordt er permanent intern toezicht georganiseerd op levende dieren. Thomas More zal aanbevelingen doen om het intern toezicht in de toekomst efficiënt te organiseren. Op basis van de analyse van Thomas More komt er ook een heel verbeterplan, dat ook gedeeld wordt met de Inspectiedienst Dierenwelzijn. “We gaan de situatie in het slachthuis in Tielt van nabij blijven volgen”, verzekert Weyts. “We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is”.

Reageer op dit artikel