nieuws

‘Dextro Energy mag gezondheidsclaims niet gebruiken’

Wetgeving & Toezicht

‘Dextro Energy mag gezondheidsclaims niet gebruiken’

Het Europese hof van Justitie verbiedt het gebruik van twee gezondheidsclaims van Dextro Energy over de positieve effecten van suikers. De claims zouden volgens het hof misleidend zijn.

Het zou gaan om gezondheidsclaims die stellen dat de suikers in Dextro Energy een positief effect hebben op het uithoudingsvermogen en dat ze een bijdrage leveren aan de normale spierfunctie.

Te veel suiker

De suikers in Dextro Energy worden met deze claims als ideaal beschreven en wijzen niet op de gevaren van te veel suiker. Het hof vindt de claims daarom misleidend en verbiedt ze om deze reden.

Gezondheidsclaims

Foodwatch vindt het brutaal dat Dextro Energy een gezondheidsclaim voor de suikertabletten wil: “Het is de brutaliteit ten top dat Dextro Energy een gezondheidsclaim op suikertabletten wil zetten terwijl er in Nederland wekelijks 1.200 mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) bijkomen. Terecht dat de Europese Commissie, goedgekeurd nu door de hoogste rechter, dat verboden heeft.”

Suiker

Dat Foodwatch niet achter deze claims staat, komt niet uit de lucht vallen. Zo concludeerde de consumentenorganisatie in februari al dat 56 procent van de supermarktproducten uit suiker bestaat, waaronder vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, gepaneerde vis, tomatenketchup, beschuit en brood.

Misleidende claims

“Nu moet de Europese Commissie doorpakken, want het supermarktschap staat vol ongezonde producten als energiedrankjes, koekjes, ijsjes en mierzoete ontbijtgranen met misleidende vitamine- en gezondheidsclaims. Deze claims worden niet gebruikt om consumenten een gezonde keus makkelijker te maken maar vooral om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Zo bleek uit onderzoek van Foodwatch dat driekwart van de vitamineclaims staan op producten die helemaal niet gezond zijn,” aldus Foodwatch. 

Reageer op dit artikel