nieuws

Brexit Actieplan voor weerbaarheid industrie

Wetgeving & Toezicht

Brexit Actieplan voor weerbaarheid industrie

Om de weerbaarheid van het Vlaams economisch weefsel tegen de gevolgen van brexit te verhogen, lanceerde de Vlaamse Regering deze maand een Brexit Actieplan. De FOD Economie kwam eerder al met haar Brexit Impact Scan.

Op 23 juni 2016 heeft de bevolking van het Verenigd Koninkrijk bij referendum besloten om de Europese Unie te verlaten. De Vlaamse Regering wil de belangen van Vlaamse burgers en bedrijven in dit dossier maximaal verdedigen gezien de impact die de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft op Vlaanderen.

Aanpak

In het Brexit Actieplan wordt een viervoudige aanpak voorgesteld: 

  • een proactieve Vlaamse standpuntbepaling in het kader van de brexit-onderhandelingen;
  • een pleidooi voor compenserende mechanismen in het kader van de onderhandelingen voor een nieuw Meerjarig Financieel kader van de EU 2021-2027;
  • de integrale ondersteuning van bedrijven;
  • en de ontwikkeling van een proactieve investeringsstrategie naar buitenlandse investeerders.

Brexit Impact Scan

De FOD Economie ontwikkelde de Brexit Impact Scan. Deze tool helpt bedrijven de mogelijke impact van de Brexit op de onderneming vast te stellen en toont hoe de onderneming zich kan voorbereiden. De tool werkt rond 9 thema’s (uitvoer, invoer, diensten, vervoer, toelevering, digitale data en diensten (privacywetgeving), intellectuele eigendom, vestiging, concurrentie en markt), zaken waarmee een onderneming rekening moet houden. De tool leidt u naar de juiste formulieren en instanties.

Reageer op dit artikel