nieuws

Een vijfde tussendoortjes scoort (zeer) goed op Nutriscore

Wetgeving & Toezicht

Een vijfde tussendoortjes scoort (zeer) goed op Nutriscore

De Consumentenbond in Nederland heeft 50 tussendoortjes voorzien van het voedselkeuzelogo Nutriscore om te laten zien hoe dit systeem werkt. Het logo is een mogelijke opvolger van het Vinkje. Uit de test blijkt dat een vijfde van de producten (zeer) goed scoort.

Nutriscore maakt in één oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is. Met het systeem worden producten ingedeeld van A (gezond) tot E (ongezond). Gezond ogende tussendoortjes, zoals mueslirepen, havermoutrepen en pindakaasrepen, die bijvoorbeeld veel suiker en/of verzadigd vet bevatten, kunnen zo ‘ontmaskerd’ worden.

A tot E
Hoog in de Nutriscore-test (categorie A) eindigden producten als AH Dunne rijstwafel met rogge; Snelle Jelle zero; Jumbo maiswafels lijnzaad; Sultana Just good  cacao & hazelnoot fruitreep. Onderaan (categorie E) eindigden producten als Zonnatura Rijstwafels yoghurt en Hero B’tween Pinda en Pindakaas, net als Mars, KitKat en Snickers.

Het ‘yoghurtlaagje’ van Zonnatura heeft volgens de Consumentenbond qua voedingswaarde veel weg van witte chocolade. Een pakketje van 3 wafels bevat bijna 4 suikerklontjes en 8 gram verzadigd vet. Gelijksoortige producten van hetzelfde merk kunnen heel verschillend scoren: Bolletje Goed Bezig Cranberry krijgt een D, de Havermout Naturel variant van hetzelfde merk een B.

Nutriscore maakt kiezen makkelijker
‘Om te achterhalen hoe gezond een tussendoortje is, moeten consumenten nu nog alle verpakkingen omdraaien en de kleine lettertjes bestuderen’, schrijft De Consumentenbond in zijn persbericht. ‘Met Nutriscore op de voorkant van de verpakkingen, is dit een stuk makkelijker.’

Nutriscore is in Frankrijk ontwikkeld en geeft voedingsmiddelen een score op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten. In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond vindt Nutriscore het beste voedselkeuzelogo wat er nu is en roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutriscore ook in Nederland in te voeren.

Reageer op dit artikel